Koristi Wi-Fi konekciju
16

Sony PlayStation Portal stiže ove godine i koštat će 220 eura

D. B.
Nakon što je najavio uređaj Project Q u martu, Sony je zvanično predstavio prijenosni uređaj za "igranje na daljinu" pod nazivom PlayStation Portal.

Uređaj koristi PS Remote Play funkciju omogućavajući igraču da igra igre namijenjene konzoli PlayStation 5 bilo gdje, a jedini uslov je da ima Wi-Fi konekciju. PS Portal zahtijeva minimalno brzinu interneta od 5Mbps kako bi mogao funkcionisati, dok Sony preporučuje brzinu od 15Mbps za optimalno gaming iskustvo. Moguće je igrati samo podržane igre koje su instalirane na PS5 konzolu, a iz Sonyja napominju da uređaj neće podržavati PlayStation Plus Premium cloud streaming. Također, lokalno neće biti moguće pokretati druge igre ili medije.

PS Portal ima 8-inčni LCD ekran rezolucije 1.080p i frekvencije osvježavanja od 60Hz, kao i istu konfiguraciju kontrola koju ima kontroler PS5 DualSense. Uređaj posjeduje i USB-C port, kao i 3,5 mm utor za slušalice, a na vrhu su zvučnici. Ostale specifikacije još uvijek nisu otkrivene.

Ono što je čudno jeste da PS Portal ne podržava Bluetooth, nego samo Wi-Fi te PlayStation Link, Sonyjev standard za bežično povezivanje koji osigurava nisku latenciju, sprečava gubitak zvuka i omogućava prelazak između kompatibilnih uređaja. Ova tehnologija je dio i novih Sonyjevih Pulse Explore bežičnih slušalica koje koštaju 220 eura, kao i Pulse Elite headseta, čija cijena iznosi 150 eura.

Za PlayStation Portal je potrebno izdvojiti 220 eura, a na tržište stiže nešto kasnije ove godine.