Arktika-M
12

Rusija lansirala prvi satelit koji će nadgledati vremenske uslove na Arktiku

V. K.
Ruska svemirska agencija (Roskosmos) saopćila je kako je danas lansirala prvi satelit čiji će osnovni zadatak biti praćenje klimatoloških promjena i uslova u životnoj sredini na području Arktika.

Kako su naveli u saopćenju iz Roskosmosa, raketa "Soyuz 2.1b" koja nosi satelit "Arktika-M", lansirana je u jutarnjim satima sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Šef svemirske agencije Dmitrij Rogozin napisao je na Twitteru da je lansiranje rakete proteklo bez većih turbulencija ali da su veliki problem predstavljali vremenski uslovi na području Kazahstana.

"Brinuo sam više o ovom lansiranju nego inače. Vjetar je bio toliko jak da je čak i naš "Soyuz-2" bio na samim granicama izdržljivosti. Međutim, raketa kao i njen kontrolni sistem, sjajno su podnijeli meteorološke neprilike", rekao je Rogozin.

[TWITTER]1365941185819377668[/TWITTER]

Satelit "Arktika-M" prikupljat će meteorološke podatke sa područja Arktika te će se na taj način omogućiti poboljšanja u području vremenske prognoze kao i proučavanja vremenskih uslova u toj regiji koja u posljednjih nekoliko godina zbog otapanja leda zabrinjava mnoge svjetske naučnike.

Osim toga što će satelit nadgledati područje Arktika odnosno Arktičkog okeana, iz Roskosmosa su naglasili kako će "Arktika-M" nadgledati vremenske prilike na svim područjima Zemlje.

Космический аппарат #АрктикаМ вышел на высокоэллиптическую орбиту типа «Молния»! С этого момента начнутся лётные...

Posted by Роскосмос on Sunday, February 28, 2021
Ipak, iz Roskosmosa su također istakli kako će za efikasno praćenje svakodnevnih vremenskih uslova na Zemlji, biti potreban još jedan satelit. Lansiranje drugog satelita "Arktika-M" planirano je za 2023. godinu, saopćili su iz Roskosmosa.

Područje Arktika predstavlja jedno od najvažnijih ekonomskih područja za Rusiju s obzirom da se na ovom području nalaze ogromne zalihe nafte i plina.