Razvoj navodno zaostaje
112

Na igru GTA 6 bismo mogli još duže čekati

D. B.
Za one koji nestrpljivo čekaju dolazak igre GTA6, stigle su informacije iz izvora bliskih projektu koje nisu pozitivne.

Nakon višegodišnjih špekulacija i ogromnog "curenja" saržaja 2022. godine, igra GTA 6 je početkom decembra prošle godine dobila svoj prvi trailer u kojem je navedeno da će na tržište stići 2025. godine. Kompanija Rockstar je naknadno pojasnila da se to odmosi na verziju igre za konzole PlayStation 5 i Xbox Series X/S, dok će na PC stići nešto kasnije.

Iako je 2025. godina već daleko u očima gamera koji na GTA 6 čekaju već dugo, pojavile su se nove špekulacije koje im ne idu u prilog. Navodno, razvoj igre trenutno "zaostaje", tvrde izvori bliski projektu. Zbog toga je Rockstar naredio svojim uposlenicima da se vrate u urede od aprila 2024. godine. što im je saopćeno u februaru. Vodstvo Rockstara je zabrinuto za mogućnosti kompanije da završi finalne faze igre u pomenutom roku te se smatra da će GTA 6 "kliznuti" u 2026. godinu ukoliko svi nastave raditi od kuće.

U novom izjveštaju se navodi da je ranije ciljani period lansiranja igre na tržište bilo proljeće 2025. godine, što je i trenutno u planovima Rockstara, no izvori tvrde da je jesen 2025. godine realistični scenarij i navodno "rezervni" za kompaniju.

Bilo kako bilo, iz Rockstara ne žele komentarisati navode o roku lansiranja nakon 2025. godine, što samo po sebi govori da još uvijek postoji nesigurnost o tome kada će GTA 6 napokon ugledati svjetlo dana.

Svaka 3D igra u legendarnoj franšizi je imala najmanje jedno veliko odgađanje, tako da je isti scenarij za GTA 6 itekako moguć. Ako zaista "klizne" u 2026. godinu, to znači da se PC verzija ne može očekivati prije 2027. godine i to u najboljem slučaju. Podsjećanja radi, PC verzija igre GTA 5 stigla je više od godinu i po dana nakon što se pojavila na konzolama i odgađana je dva puta.