Digitalna Baščaršija
62

Borba s vanzemaljcima u centru Sarajeva: Napravljena VR igra čija je radnja smještena na Sebilju

N. V.
Foto: Funkyzeit Games
Foto: Funkyzeit Games
Funkyzeit Games iz Sarajeva radi na VR igri čija je radnja smještena na Sebilju. Studio je napravio skoro identičan prikaz poznate sarajevske lokacije, ali uz zanimljive svjetlosne efekte i "svemirske turiste".
"Project Dragon Fire" je naziv ove VR igre, a riječ je o "pucačini" protiv vanzemaljskih neprijatelja.

Studio je objavio intro u kojem je prikazano "bosansko gostoprimstvo prema međuzvjezdanim lopovima", a digitalna replika prepoznatljivog mjesta u centru Sarajeva će vas oduševiti. Osim samog uvoda za "Project Dragon Fire", objavljeno je i kako izgleda kada je igrate, što možete vidjeti na snimku od 1.31 sekunde.

Iz Funkyzeit Gamesa kažu da je cilj igre bio uz najnoviju podršku Unreal Enginea za Lumen i Nanite napraviti nešto što nije samo simulator hodanja.

"U pitanju je VR shooter čija se radnja odvija na nadam se poprilično vjerno i dostojno rekreiranoj digitalnoj Baščaršiji", rekao nam je Zlatan Salkanović, kreator igre i osnivač studija Funkyzeit Games.

Objašnjava nam da igra, tačnije demo na ovom stadiju razvoja prikazuje invaziju vanzemaljaca koji su došli na zemlju kako bi uzeli najbolje meso, i to ih dovodi na Baščaršiju.

Kontrast sa tako pomalo neozbiljnom radnjom je ozbiljna grafika za VR produkciju koja sadrži raytracing, metodu prikazivanja objekata, svjetla, sjena i refleksija inače karakterističnu za velike igre poznatih kompanija.

"Koliko sam upućen moj projekat je jedini funkcionalni VR projekat tog tipa", kazao nam je.

Detalj iz igre (Foto: Funkyzeit Games)
Detalj iz igre (Foto: Funkyzeit Games)

Igra još nije završena, no plan je da bude objavljena i dostupna za igranje ukoliko za to bude postojalo interesovanje.

"Ako bude interesa javnosti završit ću igru i objavit ću je jer želim da napravim domaći proizvod koji pomjera tehnološke granice, i vjerovatno ću je objaviti ili besplatno ili po jako simboličnoj cijeni budući da trenutno baš i nema puno igrača koji bi je mogli pokrenuti", rekao je.

Digitalna replika zaista izgleda fantastično, ali i pomalo jezivo, kakvi su i sami vanzemaljci. No, ako se dok igrate ne napiju vode sa Sebilja - ne brinite, neće se vratiti.

Ranije je Salkanović objavio i prvu bh. RPG igru u kojoj je također iskoristio priliku da Bosnu i Hercegovinu stavi u fokus. Ideja je tada uključivala astronauta izmišljene Bosanske svemirske agencije (Bosnian Space Agency - BOSA) koji istražuje svemir u svom brodu nazvanom "Burek Ad Astra".