Još dublja integracija
3

Apple CarPlay+ debitovao u novom Porsche Taycanu

D. B.
Porsche je predstavljanjem novog Porsche Taycana uveo niz poboljšanja, električni automobil je dobio više snage, veći domet i brže punjenje, a ovaj model je ujedno postao prvi s najnovijom verzijom infotainmenta, koja nosi naziv Apple CarPlay+.

Aston Martin i Porsche su još prošle godine najavili ovu tehnologiju, no malo toga je bilo poznato. Očekivala se duboka integracija u sisteme vozila, što je obećavalo neometano Apple iskustvo i punu kontrolu nad automobilom putem poznatog interfejsa. Magazin Autogefühl je među prvim istražio novo rješenje.

Nakon povezivanja iPhonea s automobilom putem Porsche aplikacije, novi CarPlay+ postaje dostupan korisniku, iako je pomalo zbunjujuće prikazan ispod Porscheovog logotipa. Uprkos nepotrebno kompliciranom prvom koraku, ono što slijedi je sasvim ugodno iskustvo.

Počevši od potpuno novog izgleda ekrana, korisnik ima pristup svim funkcijama vozila. Više nema potrebe za "petljanjem" s kontrolama klima uređaja ili ambijentalnim osvjetljenjem, jer je sve to dostupno na jednom ekranu i uz samo jedan dodir. Jednostavna poboljšanja poput Climate Modes režima podrazumijevaju samo jedan dodir za prilagođavanje ovisno o potrebama, a sve to prate prilagođeni programi koje je lako podesiti.

Sve informacije kojima se obično pristupa putem iPhonea sada su dostupne na glavnom ekranu infotainmenta. Zanimljiv dodatak je aplikacija Coffee App, koja vodi vozača do najbližeg kafića na njegovoj ruti. Navigacija koristi opciju slikovitih ruta te pronalazi najbližu stanicu za punjenje, a automobil bilježi statistiku vožnje koja uključuje podatke o najboljem ubrzanju, najvećoj G sili, navikama vožnje na mjesečnom nivou i još mnogo toga.

Apple Music je sada u potpunosti integrisan i dijeli ekran s kontrolama radija, tako da više nema "petljanja" između ekrana i aplikacija. Zasad je Apple CarPlay+ ograničen na glavni infotainment ekran, no kompanija obećava da će nakon naredne nadogradnje softver moći preuzeti kontrolu nad instrument tablom te prikazivati željene informacije ispred vozača.

Na sve ovo se dugo čekalo, no CarPlay+ zaista izgleda kao pristojan korak naprijed u integraciji vozila i telefona. Mnogi vozači se uopće neće morati navikavati na novi interfejs jer će jednostavnim povezivanjem iPhonea pristupiti poznatom ekosistemu. Korištenje je logično osmišljeno, a sve funkcije i aplikacije su grupisane na smislen način. Upravo to je ono s čim se muče mnogi proizvođači automobila.

Zasad Apple CarPlay+ stiže samo u Porscheove i Aston Martinove automobile, tako da nije poznato koji će ga naredni proizvođač usvojiti.

Vezani članci