U laguni na Floridi
51

Američki profesor postavio novi rekord, pod vodom živi duže od 74 dana

D. B.
Američki istraživač i profesor postavio je novi rekord kada je riječ o životu pod vodom.

Riječ je o profesoru Josephu Dituriju koji je više od 74 dana proveo pod vodom na dubini od oko devet metara. Dituri je taj period proveo u laguni u Key Largu na Floridi, ali njegov rekord ne znači da je izašao na površinu. Naprotiv, profesor namjerava ostati u svom staništu pod nazivom Jules' Undersea Lodge najmanje 100 dana.

"Znatiželja za otkrićem me je dovela ovdje. Moj cilj od prvod dana je da inspirišem generacije koje dolaze, da intervjuišem naučnike koji proučavaju život pod morem te da naučim kako ljudsko tijelo funkcioniše u ekstremnim okruženjima", izjavio je Dituri.

Prethodni rekord za najduži boravak pod vodom iznosio je 73 dana, a postavila su ga dva profesora 2014. godine na istom mjestu.

Za razliku od podmornice, "koliba" ne koristi tehnologiju za prilagođavanje povećanog podvodnog pritiska.

Dituri je započeo svoju naučnu misiju 1. marta te sada boravi u maloj "prostoriji" na dnu lagune, a proučava kako ljudsko tijelo reaguje na dugoročnu izloženost ekstremnom pritisku.

Naučnici proučavaju zdravstveno stanje ovog 55-godišnjaka, kao i psihološke efekte izolacije, a to čine obavljanjem serije medicinskih testova.

Dituri je služio u mornarici 28 godina, a iako se nalazi pod vodom, on putem interneta održava predavanja studentima. Budi se u 5:00 svakog dana i vježba, a hrani se jelima bogatim proteinima poput jaja i lososa.

Za AP je kazao kako se raduje izlasku na površinu jer mu najviše nedostaje sunce.