Promo
924

Internacionalni BURCH univerzitet organizovao najveće startup takmičenje za srednjoškolce u BiH

U periodu od 18. januara do 20. januara 2019. godine Internacionalni BURCH univerzitet u saradnji sa Asocijacijom Srednjoškolaca u BiH (ASUBiH) organizovao je drugu godinu za redom najveće startup takmičenje “Start Me Up“ za srednjoškolce u Bosni i Hercegovini.

Ove godine se od ukupno 180 prijavljenih srednjoškolaca u finalno takmičenje plasiralo njih 110 sa 40 različitih poslovnih ideja.

Glavni fokus Start Me Up takmičenja jeste privlačenje i ohrabrivanje mladih ljudi, posebno srednjoškolaca, da osmisle vlastite ideje za biznis i hrabro zakorače ka njihovoj sprovedbi. Internacionalni BURCH univerzitet i ASU BiH su uložili napor da organizuju događaj koji će upravo ovoj ciljnoj grupi pružiti sve neophodne ulazne informacije.

Takmičenje je otvorio doc. dr. Nedim Čelebić, prorektor za planiranje i razvoj koji je poručio svim takmičarima da bez obzira da li će pobijediti, ne smiju odustati od svojih ideja te da moraju nastaviti dalje sa radom, ali i da će pobjednici imati priliku da osvoje besplatan ulazak u Burch Startup inkubator koji je prvi univerzitetski startup inkubator u Bosni i Hercegovini. Učešće na događaju su pored profesora sa Internacionalnog BURCH univerziteta imali i predstavnici privrede koji su kroz uvodna predavanja upoznali sve takmičare sa koracima u pokretanju biznisa kao i svim izazovima sa kojima se mogu suočiti u tom procesu.

Pored predavanja i radionica, događaj je uključio i takmičenje 40 poslovnih ideja koje su ocjenjivali partneri takmičenja Jovana Musić (HUB 387), Alema Pelesić (Swisscontact) i Malcolm Duerod (Burch univerzitet).

Tim koji je pokazao najviše i osvojio prvo mjesto je DepresijApp, a članovi tima su Sejo Ivković, Amina Madžak, Semira Jablić, Kenan Suljić i Muamer Galešić. Drugo mjesto je osvojila ekipa ARC čiji su članovi Bakir Mujkanović, Ajdin Nukić, Kenan Imamović, Ajdin Bajrić, dok su treće mjesto podijelile ekipe HoloBox sa članovima tima Mustafa Mlinarević i Faris Dervić, te CaseBlocks kojeg su predstavljali Omar Hurem i Deniz Đekić.