Igrali smo i donijeli sud
89

EA Games FC 24: Džeko zabija kao i u stvarnosti, grafika na visokom nivou

E. M.
Da li ste igrali novu FIFA-u? Pitanje koje više nećete moći čuti, ali ćete čuti "Da li si igrao FC?", koje zvuči pomalo neobično. Electronic Arts je ispunio što je i najavio, nova era fudbala za sladokusce kontrolera je stigla u novom ruhu.

FC 24 novi je, ili stari, poklon svim ljubiteljima fudbala. Iako je u novom ruhu, prvenstveno s novim nazivom, nijanse su veoma male. Igrati je isto, ako se naljutite, slomit ćete koji džojstik, ako budete pobjeđivali, nervirat ćete mlađeg brata ili prijatelja, ali u svakom slučaju ćete se zabaviti.

Portal Klix.ba je u proteklih nekoliko dana na konzoli PlayStation 5 imao priliku testirati novo izdanje fudbalske groznice EA-ovog serijala koji je započeo sa ovom godinom pod punim nazivom EA Sport FC. U kombinaciji sa PS5 kontrolerom, doživjeli smo jedinstveno iskustvo.

Dinamični intro već u početku najavljuje dosta dinamičniju igru, ali i puno noviteta koji u "brzinskoj" partiji neće biti toliko osjetni, ali za kontinuirano igranje i Career mode itekako će biti prepoznati i cijenjeni.

Meni igre je dosta različit i bogatiji. Na samom početku imate informacije o novom serijalu, Kick Off za početak igre, dobri Ultimate Team, mogućnost da se okušate kao menadžer, da igrate samo s jednim igračem u Player Career modu, ali i Volta Football za "uličnu fucu" koja vam omogućava i igranje s drugim igračima na mreži.

Što se tiče početka standardnog meča, odabir timova i početak igre te formacija prije samog sudijskog zvižduka su ostali isti, ali dosta noviteta i detalja donosi sami uvod u igru tako da ćete moći vidjeti dosta poboljšanu grafiku na uvodu u meč, igrače koji stoje u tunelu, trenere, novinare i fotoreportere, navijače i dosta novih detalja koji su ustvari svi noviteti koji su primjetni i u igri kao npr kamera koja prati reakciju trenera u nekim situacijama.

Međutim, mnogi ni to ne vole pa gledaju čim prije ispucati loptu sa centra. Tu već dolazimo do slađeg dijela igre. Hypermotion engine je dosta unapređeniji pa je i fizika dodavanja lopte i igrača na terenu dosta osjetilnija. Iako se brže kreću i igrači i lopta, sve je ipak u granicama "normalnog" i ne izgleda nerealno.

Već u prvoj minuti susreta, s obzirom da se vaš skill određuje prvom utakmicom, imali smo priliku dati gol, ali s obzirom da se radilo o testnoj verziji igre, prilikom slavlja igrač nam je prošao kroz mrežu gola. Kasnije se to nije dešavalo, ali redovne zakrpe na PlayStation 5 riješile su vjerovatno taj problem.

Slavlje igrača je jedinstveno. Nismo dugo razmišljali kako odmah želimo igrati sa Fenerom i postizati golove sa Džekom. Od četiri šuta na gol, dvije lopte u mreži, senzacija protiv Galatasaraja i slavlje koje je autentično. Kako je ranije saopćeno sve je to urađeno zahvaljujući Volumentric Capture tehnologiji koja je korištena na mnogo utakmica prošle sezone gdje je rađeno praćenje pokreta na svim igračima uživo kako bi se i slavlje prenijelo u igru.

Kada govorimo o slavlju moramo govoriti i o potezima, kontroli lopte, izvođenju slobodnih udaraca, kornera, a čemu se dala posebna pažnja zahvaljujći PlayStyles i PlayStyles+ fizika lopte koja ovisi od igrača do igrača.

Novitet u ovom izdanju je da igrate i sa nogometašima i nogometašicama, njihov ranking i ocjene u Ultimate Teamu nisu uporedivi jer se nogometašice rankiraju s nogometašicama, a nogometaši sa nogometašima.

O grafici, travi, mokroj lopti, kapljicama vode i ostalim detaljima kao što su šutanje bočica sa vodom pored klubske klupe, kamera prvog lica prilikom donošenja rigoroznih sudijskih odluka, moglo bi se pisati do sutra.

FC 24 je sigurno naš izbor za narednu sezonu jer su brojni noviteti EA tima, iako dosta slični FIFA-e, ipak nešto novo sa boljim izgledom nogometaša, atmosfere, grafike, muzike u meniju, fizike igrača i lopte, izmjena u Ultimate team-u i drugim detljima.


S obzirom da se radi tek o prvom izdanju FC24 i neka nova priča u svijetu nogometa na konzolama i PC-evima, sigurno je da će ono što tek slijedi u narednim godinama donijeti još dosta noviteta kojima ćemo se još više čuditi.

Igra je dostupna na PlayStation Store trgovini po cijeni od oko 200 KM za Ultimate verziju i oko 130 KM za standardnu verziju.