U blizini mjesta Moenave
239

Najbolje očuvani otisci stopala dinosaura nalaze se u Arizoni

I. S.
Foto: Atlas Obscura
Foto: Atlas Obscura
Prostor u blizini mjesta Moenave u Arizoni danas obiluje pustinjskim pejzažima na kojima se nalazi stotine otisaka stopala dinosaura. Prije 200 miliona godina tu je bilo močvarno korito po kojem su hodale ove čudesne životinje.

Otisci potječu iz doba rane jure. Rana jura je počela prije 201,3 miliona godina, a završila na početku srednje jure, prije 174,1 milion godina. Nije moguće sa sigurnošću utvrditi koja specifična vrsta dinosaura ih je ostavila, ali neki stručnjaci smatraju da je to bio dilophosaurus wetherilli.

Foto: Atlas Obscura
Foto: Atlas Obscura

Njegovi ostaci odgovaraju vremenskom periodu i veličini mnogih drugih otisaka stopala otkrivenih na spomenutom području. Dilophosaurus je bio visok oko sedam metara i težak oko 400 kilograma. Bio je najveći kopneni predator u Sjevernoj Americi u to vrijeme.

Ova lokacija nema službene oznake. Ručno napravljeni znakovi uz autoput usmjeravaju turiste prema neravnoj cesti koja vodi do parkinga. Međutim, prodavači suvenira će turistima po povoljnoj cijeni pokazati neke od bolje očuvanih otisaka.