Prati Dianinu smrt
43

Svi pričaju o šestoj sezoni "Krune": Iako je zasnovana na stvarnom životu, ovi događaji su izmišljeni

N. O.
Foto: Netflix
Foto: Netflix
Stigla je jedna od najiščekivanijih sezona serije "The Crown" koja govori o britanskoj kraljevskoj porodici, a ono što posebno interesuje gledaoce jeste Dianin život nakon razvoda od Charlesa, a naposljetku i smrt.

Tvorac serije, Peter Morgan, često je naglašavao da je "The Crown" dramatizacija (ponekad i fikcionalizacija) događaja iz stvarnog života. Između ostalog u seriji je prikazan i posjet princeze Diane Bosni i Hercegovini, ali nisu svi događaji istiniti.

Spoiler alert: Neki od ključnih događaja koji su obilježili novu sezonu su sljedeći, ali nisu svi zasnovani na stvarnim događajima.

Rođendanska zabava za Camilu - Ovo je jedna od glavnih tačaka zapleta posljednje sezone, a prikazuje kako Charles priređuje veliku rođendansku zabavu za Camillu u Highgroveu i očajnički želi nagovoriti kraljicu da prisustvuje. Ipak prisustvovala je samo princeza Margaret. Ispostavilo se da većina ovoga nije istina. Iako je Charles sigurno priredio zabavu za Kamilu, novinari nisu bili pozvani i nikada se nije mislilo da će se kraljica pojaviti. Kao što se ispostavilo, nije ni princeza Margaret.

Dodi Fayed je zapravo bio zaručen prije nego što je upoznao Dianu - "The Crown" prikazuje Dodija kako kupuje tkanine sa svojom budućom suprugom, američkim modelom Kelly Fisher, kada mu je otac naredio da dođe u St. Tropez s ciljem da se udvara Dajani.

Šokantno, ovo je prilično tačno: Dodi je bio zaručen s Fisher koju je upoznao 1996. godine. Za nju je kupio kuću u Malibuu, gdje se par namjeravao preseliti nakon vjenčanja, a bili su u Parizu tri sedmice prije velikog dana kada je Dodi dobio sudbonosni telefonski poziv. Mohamed je svog sina vidio kao "idealnog kandidata" za romansu s princezom.

Charles je vikao na svoje uposlenike jer Diana dospijeva na naslovne strane - Jedna od scena nove sezone jeste ona u kojoj Charles viče na svoje osoblje nakon Camilline zabave, a u novinama dominiraju Dianine fotografije. Ova scena se vjerovatno nikada nije dogodila.

Kelly Fisher je također došla u St Tropez - nije da je Diana vjerovatno bila svjesna. Stigavši ​​16. jula, serija prikazuje kako je vode na jednu od manjih Mohamedovih jahti - gdje je bila zadržana dok su Dodi i njegov otac zabavljali Dianu u kući za odmor i na većim jahtama. Kasnije je Fisher u stvarnom životu rekla da je osjećala da su je "u suštini skrivali".

Dodi je zaprosio Dianu u noći nesreće - Dodi nije imao vremena da zaprosi Dianu u noći njihove smrti - iako je kupio prsten. U popodnevnim satima 30. augusta, neposredno nakon što je par stigao u Pariz, Dodi je otišao u zlataru i kupio Repossi vjerenički prsten.

14-satna šetnja princa Williama - Nije istina da je princ William nestao 14 sati u Balmoralu, kao što je prikazano u najnovijoj sezoni "The Crown", čak i prije nego što mu je majka umrla, princ i prijestolonasljednik nikada nisu otišli nikuda bez pratnje.