Inicijativa Naše stranke
518

Najavljeno pokretanje inicijative za oslikavanje murala Đorđu Balaševiću u Novom Sarajevu

V. K.
Balašević dobija mural u sarajevskoj općini (Foto:Dejan Rakita/PIXSELL/Facebook)
Balašević dobija mural u sarajevskoj općini (Foto:Dejan Rakita/PIXSELL/Facebook)
Vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Novo Sarajevo Ahmed Kosovac uputit će inicijativu za oslikavanje murala na području općine Novo Sarajevo u čast nedavno preminulog novosadskog kantautora Đorđa Balaševića.
Kako je naglasio mladi vijećnik, Balašević u sjećanju svih stanovnika Sarajeva ima istaknuto mjesto te predstavlja jedan od identifikacijskih orijentira i generacijama koje dolaze.

"Đorđe Balašević u sjećanju većine Sarajlija i Sarajki ima prepoznatljivo i istaknuto mjesto. Znalo se to i za njegovog života, ali njegovom smrću je potvrđeno da se Sarajevo identificira kako s njegovim autorskim radom, tako i s njegovim antiratnim angažmanom gotovo u potpunosti i da je on nesumnjivo jedna od osoba koju smo spremni, bez obzira na našu ideološku ili političku pripadnost, preporučiti kao identifikacijski orijentir generacijama koje dolaze", naglasio je Kosovac.

Iako se već govori o imenovanju ulica po novosadskom kantautoru, Kosovac ističe da protiv ovakvih ideja nema ništa protiv, ali da bi izrada murala poput onih posvećenih Davorinu Popovići i Davidu Bowieju imala još veću umjetničku vrijednost.

"Već se govori o preimenovanjima ulica, mostova, trgova i sl. u njegovo ime. Apsolutno nemam ništa protiv. Međutim, ono što predlažem kako zbog brže realizacije tako i zbog dodane, umjetničke vrijednosti jeste jedan reprezentativan mural. U Sarajevu već imamo murale posvećene Davorinu Popoviću i Davidu Bowieju. Urađeni su vrlo kvalitetno, ljudi uživaju u pogledu na njih, a i turistima dosta govore o našem gradu", rekao je Kosovac.

Inicijativu pokreće vijećnik Naše stranke Ahmed Kosovac
Inicijativu pokreće vijećnik Naše stranke Ahmed Kosovac

Istakao je kako bi sigurno i samom Balaševiću bilo drago da se nađe među velikanima poput Popovića i Bowieja.

"I samom Balaševiću bi bilo sigurno drago da se nađe u društvu ove dvojice velikana te bi također svima pokazalo u koji red veličina ga svrstavamo. To ujedno i zacrtava daljnji put oslikavanja murala i traži da za taj vid umjetničkog izričaja insistiramo na vrlo visokom kvalitetu i teme murala ali i njene realizacije", zaključio je vijećnik Ahmed Kosovac.

Nakon smrti Đorđa Balaševića, nekoliko gradova je već krenulo u iscrtavanju murala u njegovu čast. Do sada, murali sa likom Balaševića ocrtani su u Doboju, Rijeci ali i u njegovom rodnom Novom Sadu.