Finale u subotu
161

Izrael je sada drugi favorit za pobjedu na Eurosongu, Hrvatskoj se smanjila prednost

L. R.
Eden Golan (Foto: EPA-EFE)
Eden Golan (Foto: EPA-EFE)
Stanje na kladionicama koje predviđaju pobjedu na Eurosongu, promijenilo se nakon što su se sve zemlje predstavile i sada se na drugom mjestu nalazi predstavnica Izraela.
Naime, Eden Golan koja predstavlja Izrael prije samog početka drugog polufinala imala je dva posto šansi za pobjedu na Eurosongu i nalazila se na osmom mjestu kladionica, a nakon prolaska u finale njene šanse su porasle za 23 posto i sada se nalazi na drugom mjestu.

Na prvom mjestu se još uvijek nalazi hrvatski predstavnik Baby Lasagna, koji je prema eurovizijskim kladionicama imao čak 44 posto šansi, ali se razmak u međuvremenu smanjio i sada Baby Lasagna ima 38 posto šansi za pobjedu.

Podsjećamo, prije ove situacije na drugom mjestu se nalazio predstavnik Švicarske Nemo s pjesmom "The Code", čije su šanse za pobjedom iznosile 20 posto, ali on se trenutno nalazi na trećem mjestu s 11 posto šansi za pobjedom.

U top 10 nalaze se još i predstavnici: Francuske, Ukrajine, Irske, Italije, Nizozemske, Grčke i Finske.

Inače, prije nekoliko mjeseci brojni evropski muzičari tražili su da se Izraelu zabrani takmičenje na Eurosongu zbog sukoba u Gazi, ali organizatori Eurosonga (EBU) izjavili su da bi bilo kakva zabrana njihovog nastupa bila politička odluka.

Zbog toga su jučer uoči drugog polufinala, održani i propalestinski protesti u Malmeu, gdje se okupilo više od 5.000 ljudi koji su bojkotovali nastup Izraela i održavanje Eurosonga.

Također, na društvenim mrežama se šire snimci iz Malmo Arene na kojem se mogu čuti zvižduci i bojkot uz uzvike "Oslobodite Palestinu" tokom nastupa Izraela, međutim, putem televizijskog prenosa nije se mogao čuti nijedan zvižduk već samo aplauz i ovacije.