Poslušajte djelić
673

Fazla sprema remake pjesme "Sva bol svijeta": U puno težim uslovima se moglo otići na Eurosong

N. O.
Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube
Muhamed Fazlagić Fazla prije tačno 30 godina predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu koji se održavao u Irskoj, a povodom spomenute godišnjice za Klix.ba je otkrio da sprema remake pjesme "Sva bol svijeta" te podijelio isječak iz studija.
Prije tri decenije Sarajevo je bilo grad pod opsadom, ali je uprkos agresiji nezavisna Bosna i Hercegovina uspjela po prvi put otići na Eurosong. Bio je to zadivljujući poduhvat prkosa, ali i trenutak nade i povezanosti sa vanjskim svijetom.

Muhamed Fazlagić Fazla je te 1993. godine predstavljao Bosnu i Hercegovinu u Irskoj s pjesmom "Sva bol svijeta", a sada - 30 godina kasnije - sprema remake pjesme.

Fazla je za Klix.ba podijelio detalje, kao i isječak iz studija na kojem možete čuti remake pjesme.

"15. maja bit će 30 godina od nastupa na Eurosongu 1993. godine. Hoćemo da osvježimo sjećanja starijih generacija na prvo pojavljivanje zemlje na Eurosongu, a da istovremeno pokažemo mladima kako se predstavljala BiH", kazao je Fazla.

"Želimo pokazati da se i u puno težim vremenima moglo naći načina za odlazak na Eurosong, što nažalost već duže vrijeme u ovoj državi nije slučaj", zaključio je.

Muziku za pjesmu je pisao Dino Merlin, tekst Fahrudin Pecikoza, dok je za remake aranžman bio zadužen Dino Šukalo. Fazla je remake snimao u njegovom studiju "Modra rijeka", a najavio je da će biti objavljen i remake spota za koji je zadužen Muamer Kolar.

Podsjetimo, odlazak naše zemlje na Eurosong u Irsku 1993. godine predstavljao je i ozbiljan fizički rizik. Malo ko od svjetske javnosti je tada znao kolika je zapravo opasnost bila napuštanje opkoljenog grada. Muhamed Fazlagić Fazla i njegova ekipa riskirali su svoje živote da bi nastupili u Irskoj.

Fazla se svojevremeno za Eurosong.hr prisjetio kako je to izgledao te ispričao kako su pretrčavali pistu na aerodromu kako bi izašao iz Sarajeva.

"Trebali smo pretrčati kilometar piste, što sam uspio učiniti iz drugog pokušaja. No, imao sam lagane cipele koje su zapele u blatu pa sam bos pretrčavao. Zatim smo došli pred planinu Igman na koju smo se trebali popeti. Penjali smo se po snijegu i blatu i sjećam se da sam tad bio pod velikim utjecajem adrenalina. Imali smo sreće što smo se izvukli živi", kazao je.

Uzevši u obzir uslove u kakvim su Fazla i njegove kolege uspjele stići do Irske, trenutni finansijski problemi zbog kojih BiH ne učestvuje na Eurosozgu djeluju minorno.

Fazlagić je za The Euro Trip otkrio da radi na otklanjanju "političkih barijera" zbog kojih BiH već nekoliko godina ne učestvuje na spomenutom muzičkom takmičenju.

"Mnogo radim na tome. Problem je u tome što u državi postoje dvije političke stranke, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koje odbijaju finansirati sve što ima veze s nazivom Bosna i Hercegovina. To su secesionističke stranke. Nažalost, u proteklih nekoliko godina nismo uspjeli prikupiti sredstva za odlazak na Eurosong", rekao je svojevremeno.

BHRT nije izmirio dugove prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU). BiH se neće moći vratiti na takmičenje dok ih ne izmiri. Fazla, bivši savjetnik ministra odbrane i predsjednik Građanskog Saveza, naveo je da je za BiH važno da bude dio ovog takmičenja te da želi osigurati da se vrati na Eurosong.