Sjajna izvedba
123

Vojislav Voja Brajović i Sergej Trifunović u sarajevskom BKC-u oduševili predstavom "Voz"

L. R.
Predstava (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predstava "Voz"
U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu večeras je odigrana gostujuća predstava "Voz", u kojoj glume Vojislav Voja Brajović i Sergej Trifunović.

Dvosatna drama, koja nije namijenjena za uzrast ispod 16 godina, rađena je po romanu kultnog američkog pisca Cormaca McCarthyja, a režiju i adaptaciju radio je Vojislav Voja Brajović u saradnji s produkcijom Zvezdara teatra iz Beograda.

Publika je imala priliku uživati u predstavi u kojoj Brajović i Trifunović glume dva lika, a to su Crni i Bijeli. Trifunović je na ulazu u amfiteatar BKC-a upozorio gledatelje na korištenje mobilnih uređaja te naredio im da ih ugase prije početka predstave.

Ideju za režiju predstave, Brajović je dobio nakon gledanja filma "The Sunset Limited" iz 2011. godine, a gdje su glavne uloge igrali Tommy Lee Jones te Samuel L. Jackson.

Radnja počinje kada Crni spašava Bijelog da se baci pod voz i odvodi ga u svoj stan gdje se odigrava cijela radnja ove dramske predstave. Crni je bivši osuđenik i vjernik, dok je Bijeli ateist i profesor. Upoznavši se, vode raspravu o smislu i besmislu, mogućnostima i željama, razočaranju i nadi te o pitanju zašto živimo i zašto je Bijeli pokušao samoubistvo. Predstava ne nudi jednostavne odgovore na pitanja, ona želi potaknuti publiku na razmišljanje o ovim temama.

Glumci u ovoj predstavi često komuniciraju sa gledaocima, postavljaju im pitanja, uvlače ih u pozorišnu igru, čime se i publika direktno poziva da bude aktivni učesnik diskusije o uvijek aktuelnoj temi postojanja.

Inače, predstava "Voz" svoje premijerno izvođenje imala je 2015. godine u Beogradu. Do sada je odigrana više od 260 puta i osvojila je niz značajnih nagrada.