U prepunoj sali
201

U Dječijoj kući Novo Sarajevo održana promocija knjige "Bosanski lonac" autora Benjamina Hedžića

N. O.
U prepunoj sali Dječije kuće Novo Sarajevo sinoć je održana promocija dječije knjige "Bosanski lonac" autora Benjamina Hedžića. Mališani su na promociji s oduševljenjem čitali odlomke iz knjige, dijeleći sa publikom svoje prve dojmove o priči.

Autor Benjamin Hedžić naglašava da je knjiga "treba edukovati djecu da u kontekstu nacionalnih, vjerskih i društvenih pitanja traže sličnosti sa drugima umjesto da ističu razlike".On dodaje da je "Bosanski lonac" poučna priča koja nam pokazuje kako šarolikost društva treba da bude njegova vrlina, a ne kamen spoticanja.

Profesorica dr. Jasna Duraković, ministrica obrazovanja i nauke FBiH jedna od recenzenata, pohvalila je knjigu kao "ulazak u svijet razigrane dječije komunikacije, neopterećene sivilom izazovne svakodnevnice." Ona ističe da knjiga "vraća u vrijeme bezbrižnog djetinjstva" te da "uči važnosti poštovanja, ljubavi i pomoći među ljudima", promovišući kulturu različitosti kao najvrijednije zajedničko blago.

Amar Ajdinović, ilustrator knjige, svojim radom prati tekst i osvjetljava ga kroz liniju i boju, "oživljavajući likove i situacije tako da slika govori sve ono što riječi ne uspijevaju," prema riječima dr. Adisa Eliasa Fejzića. Ova slikovnica, kako dodaje Fejzić, služi i kao podsjetnik odraslima o važnosti kulture i njenih tradicija.

Profesor dr. Naser Šečerović naglašava značaj kuhinje u kulturi, ističući da "okusi i mirisi hrane iz našeg djetinjstva trajno oblikuju naš odnos prema svijetu." On "Bosanski lonac" vidi kao metaforički i doslovni prikaz bosanske kulture koji nudi "recept za njeno trajno očuvanje".

Pedagogica Majda Tolić hvali pedagošku vrijednost knjige, naglašavajući da "autorova sposobnost da na jednostavan i privlačan način predstavi temu potiče dječju znatiželju i potrebu za istraživanjem." Prema njenim riječima, slikovnica "služi kao odličan alat za razvoj socijalnih vještina i međukulturne komunikacije, čineći učenje zabavnim i značajnim iskustvom".

Komplet dizajn potpisuje istaknuti bosanskohercegovački i američki umjetnik forografije Mirza Hasanefendić, a voditelj programa bio je novinar Emir Nuhanović.

Ova promocija još jednom je pokazala da knjige igraju ključnu ulogu u obrazovanju i kulturološkom razvoju djece, predstavljajući bogatstvo bosanskohercegovačke kulture kroz priču o tradicionalnom jelu. Knjiga će biti predstavljena i na 26. Sajmu knjige koji se otvara sutra u Sarajevu.

Vezani članci