Sevdah drama
9

Šantićeva "Što te nema" ujedinila umjetnike: Balkanski Romeo i Julija na mostarskoj sceni

R. D.
Glumica Ajla Hamzić (Foto: R. D./Klix.ba)
(Foto: R. D./Klix.ba)
Mostarska Prosvjeta je u sklopu 100. Šantićevih večeri poezije producirala predstavu "Što te nema". Svojevrsnu priču o balkanskom Romeu i Juliji na tekst beogradske autorice Marijane Aracki režirao je Erol Kadić, a igraju glumci iz tri pozorišne kuće - Narodnog pozorišta i Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara te Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.

Ovo je predstava koja će imati tri premijere i to ovog petka u okviru Šantićevih večeri poezije u Narodnom pozorištu Mostar od 20 sati, zatim premijera u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar 15. oktobra, a u Narodnom pozorištu Republike Srpske 18. oktobra.

Reditelj predstave Erol Kadić na današnjoj konferenciji za medije kazao je kako nikad ranije nije tako lako radio s glumcima, iako oni dolaze iz tri različite kuće.

"Nismo imali nijedan problem i ta lakoća kojom smo radili ozbiljnu priču ispostavila se kao dobitna kombinacija. Ove godine se navršava 130 godina poznanstva Alekse Šantića i Anke Tomlinović i takvu priču nakon toliko godina postaviti na scenu, uvijek postoji opasnost da se ne uđe u neku patetiku. Ne, ovdje smo napravili jednu intimnu tragičnu priču, a kako imamo i sukob porodica, ovo je jedna balkanska verzija Romea i Julije onako do tančina", kazao je Kadić.

Reditelj se ponadao da će predstava sjajno proći kod publike i da će imati dug život u sva tri pozorišta.

Aleksu Šantića u predstavi glumi glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Bojan Kolopić koji je, kako kaže, imao veliku sreću da radi predstavu baš u ovom gradu, jer su tu rođeni njegovi otac i majka.

"Energija na probama je zaista fantastična, jedva čekamo publiku i njihovu reakciju", kazao je Kolopić.

Aleksinu ljubav Anku tumači Ajla Hamzić iz Narodnog pozorišta Mostar, koja kaže da je veoma uzbuđena zbog odgovornosti te da je kroz Šantića, Ćorovića i Đikića zavoljela Mostar.

"Ovo je bila lijepa prilika da kolega Bojan i ja možemo cijeli Mostar iskoristiti za probe. Nadam se da će publika voljeti Anku i Aleksu", kazala je Hamzić.

Uz brojni ansambl iz tri teatarske kuće na sceni će nastupiti i umjetnik na haromnici Elmedin Balalić Titi.