Zavirite u arhiv
5

Koliko su se plakati za pozorišne predstave promijenili u posljednjih 100 godina

L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Zavirili smo u Historijski arhiv grada Sarajeva i provjerili kako su pozorišni plakati izgledali početkom prošlog stoljeća. Naša galerija će vas vratiti u drugo vrijeme - karte se plaćaju dinarima, plakati su jednostavni i bez ilustracija, pisani su i na ćirilici i na latinici...

U arhivu je dostupan čak i plakat iz daleke 1887. godine, a dizajn je mnogo drugačiji od onoga što imamo priliku vidjeti u modernim najavama pozorišnih premijera.

Od početka do sredine prošlog stoljeća igrale su predstave "Toska", "Ero s onoga svijeta", "Carska nevjesta", "Koncept", a u pozorištima su radili reditelji Vaso Kosić, Nando Roje, Dragutin Fijala, Osip Šest, Milan V. Orlović i mnogi drugi.

Repertoar Narodnog pozorišta objavljivan je svake sedmice i bilo ga je moguće kupiti za tri dinara. Cijena karata iznosila je od tri do 68 dinara, ovisno o tome da li želite stajati (tri dinara) ili birate neko od mjesta na parteru, balkonu, ili u posebnoj loži, za koja su cijene bile nešto više...

Od tog perioda se mnogo toga promijenilo. Na repertoaru već dugo ne igraju predstave koje su privlačile gledatelje tokom prošlog vijeka, repertoar bh. pozorišnih kuća moguće je provjeriti bilo kada besplatno na internetu, a plakati su dosta šareniji i privlačniji.

Usporedbe radi, pogledajte kako je najavni plakat za predstavu izgledao 1948., a kako izgledaju posteri danas.

Nekad i sad (Foto 1: Historijski arhiv Sarajeva/ Foto 2: Ismar Žalica
Nekad i sad (Foto 1: Historijski arhiv Sarajeva/ Foto 2: Ismar Žalica "Osramoćeni")

Neke od predstava koje su trenutno među najtraženijim u sarajevskim pozorišnim kućama su: "Ay Carmela", "Umri muški", "Sjećaš li se Doli Bel", "Žaba"... U Sarajevu je danas otvoreno više pozorišta, od kojih svaki ima bogat repertoar.

Pohvalna je i činjenica da su bh. pozorišne kuće nastavile raditi čak i tokom krize koju je donijela pandemija koronavirusa. Istina, u početku na internetu, a kasnije u teatru uz ograničen broj gledatelja. Ali uvijek s istom željom da publici poklone sve ono najljepše što umjetnost i kultura mogu ponuditi.

Podsjetimo, Narodno pozorište Sarajevo ove godine nizom različitih koncerata, predstava i projekata obilježava stogodišnjicu postojanja.