Bogat program
35

Izložbom "Aleksa Šantić" u Mostaru otvorena manifestacija "Maj u bašti Ćorovića kuće"

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Otvaranjem izložbe posvećene velikom mostarskom pjesniku Aleksi Šantiću iz postavki zbirke Muzeja Hercegovine u Mostaru je započela višednevna manifestacija pod nazivom "Maj u bašti Ćorovića kuće".

Cilj manifestacije je oživljavanja kulturne scene u Šantićevom rodnom gradu u okviru koje organizatori iz SPKD Prosvjeta Mostar u saradnji sa Muzejom Hercegovine planiraju sedam kulturnih događaja.

Goran Kosanić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Goran Kosanić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Generalni sekretar Prosvjete i pokretač inicijative za ovu manifestaciju Goran Kosanić, koji je ujedno i osnivač Šantićevog festivala djece pjesnika, kaže kako je u Mostaru mjesec maj najljepši za manifestacije, kojima se šanse za iskazivanje pružaju mladim ljudima.

"Čitav program je isprepleten promocijama knjiga, izložbi, poezije i glume. Bit ćemo zadovoljni posjetom nadam se, jer naši ljudi su se zaželjeli ovakvih kulturnih događaja", kaže Kosanić.

Ibrahim Dizdar (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ibrahim Dizdar (Foto: G. Š./Klix.ba)

Savjetnik u Muzeju Hercegovine u odjelu književnosti Ibrahim Dizdar ističe da je ova izložba naslonjena na ostavštinu pjesnika Alekse Šantića u zbirci muzeja Hercegovine.

"Ona kroz vrlo heterogenu građu prikazuje tu zbiku, koju mi već sedam desetljeća njegujemo, baštinimo, publikujemo, prezentiramo i nastojimo približiti lik i djelo čuvenog Mostarca i velikog pjesnika Alekse Šantića našem građanstvu i široj publici", kazao je Dizdar.

Dodaje da sarađuju sa Pedagoškim zavodom, školama i drugim predstavnicima obrazovnih institucija i nastoje organizirati ekskurzije koje dovode mlade naraštaje kako bi se evocirale uspomene na velikog pjesnika. Ističe da interesovanje za lik i djelo Alekse Šantića vlada iz zemalja regiona godinama i da je nakon situacije uzrokovane koronavirusom cilj nastaviti tradiciju njegovanja tog duha i kulturnih sadržaja.

Da je to ono što građanima nedostaje pokazalo je samo otvaranje manifestacije, gdje je uz evociranje uspomena na Aleksu Šantića kroz postavku izložbe ambijent u bašti Ćorovića kuće muzičkim notama obojio Dundo Selimotić i ispunio posebnim ozračjem.

Za 10. maja u 18:30 sati planirano je muzička večer "Šantić pjeva Šantićeve stihove", u kojem će poznati muzičar Mustafa Šantić pjevati stihove velikog mostarskog pjesnika.

U sklopu manifestacije bit će izvedena i predstava "Mir" Mostarskog teatra mladih, u režiji Seada Đulića (14. maja ) te promocija zbirke poezije Azemine Mehremić uz izložbu radova učenika centra Los Rosales (17. maja).