U Sarajevu
39

Izložbe Fondacije "VII Akademija" i "Priče o ženama sa mora" bit će otvorene na Modulu Memorije

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
U Memorijalnom centru Sarajevo danas s početkom u 18 sati bit će predstavljenja prva od tri izložbe "Raspoznavanje suštine", koju Modul Memorije ove godine organizuje sa VII Akademijom.

Riječ je o kolektivnoj izložbi fotografa VII Akademije. Čak 28 fotografija će biti izloženo su među najznačajnijim fotografijama događaja i problema koje prikazuju, služeći kao trajni dokazi o važnosti novinarstva, lišenog iluzija i laži, za naša krhka društva.

Izložba "Rođeni slobodni" fotografkinje Ilvy Njiokiktjien, bit će otvorena 23. aprila u 18 sati u Galeriji Java. Obilježavajući 30 godina od inauguracije Nelsona Mandele, Ilvy u svom radu prati južnoafričku post-aparthejdsku generaciju.

Zaintrigirana njihovim životima, ona prati više od tridesetero pripadnika generacije mladih koji su "rođeni slobodni". Njene fotografije daju nam dobar uvid u jednu generaciju koja se pokušava snaći u zemlji u kojoj aparthejd više ne postoji, ali u kojoj se i dalje osjete tragovi duge historije isključivanja i diskriminacije.

Isti dan, 23. aprila, s početkom u 17 sati, u Galeriji Preporod će biti otvorena i izložba "Priče o ženama sa mora" koju Modul Memorije organizuje u saradnji sa organizacijom "Doktori bez granica".

Srednjemediteranska ruta smatra se jednom od najsmrtonosnijih migracijskih ruta u svijetu, ali za veliki broj onih koji riskiraju svoje živote kako bi prešli more, ona je tek posljednja etapa jednog opasnog i mukotrpnog puta.

Organizacija "Doktori bez granica", zajedno sa agencijama UN-a i drugim nevladinim organizacijama kontinuirano radi na dokumentiranju i prijavljivanju nasilja, zlostavljanja i maltretiranja koja migranti i izbjeglice proživljavaju na svojim proputovanjima. Među njima, ni žene nisu pošteđene i često bivaju žrtvama nasilja, seksualnog zlostavljanja i rodnozasnovanog nasilja. "Priče o ženama s mora" je inicijativa koja ima za cilj pojačati glasove spašenih žena ali i podijeliti priče preživjelih muškaraca o važnim ženama u njihovom životu.