Prvi utisci
46

Aplauz za bh. pozorišne kuće: Sve ono što smo naučili kroz online emitovanje predstava

Lejla Kajić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prošao je mjesec otkako su bh. teatri prvi put pritisnuli "play" na snimke pozorišnih komada koji su se do tada igrali na sceni pred živom publikom. Direktni kontakt glumačkog ansambla i gledatelja nakratko je zamijenilo online emitovanje. Kakve su mane, a kakve dobrobiti ovakvog djelovanja?

Mnoga pozorišta širom BiH već mjesec praktikuju online emitovanje predstava pa tako ljubitelji umjetnosti mogu uživati u raznovrsnim repertoarima tuzlanskog, zeničkog, sarajevskog, banjalučkog i mostarskog pozorišta.

Umreženo i ujedinjeno djelovanje sarajevskih pozorišnih kuća

"Smatram da je pozorište vjerovatno jedina umjetnost koja nema Bog zna kakvog smisla kada se gleda na ekranu. To je potrebno vidjeti uživo. S druge strane, mislim da je dobro da postoji i ta opcija, jer će to ljude možda podstaći da dođu i na pravu predstavu", rekao je direktor Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) i reditelj Aleš Kurt prije nešto više od mjesec, kada su pozorišta emitovala prve predstave.

Od nesigurnih prvih koraka, čini se da su pozorišta položila test i još jednom dokazala koliko je umjetnost važna u momentima krize. Rezultati su jasno vidljivi, objašnjava nam Mirza Muzurović iz Kamernog teatra 55, samo u Sarajevu je prikazano nešto više od 50 predstava, a u cijeloj BiH su te brojke umnogome veće. Pohvalnu statistiku bilježi i Kamerni teatar, koji je do sada prikazao deset predstava i zabilježio više od 20.000 gledatelja.

"Naprimjer, naše objave o digitalnom teatru je posjetilo više od 600.000 ljudi. Nevjerovatno je pratiti kako broj pratitelja i pregleda raste iz dana u dan. Redovno dobijamo poruke podrške i zahvalnosti od mnogobrojne publike i izrazito smo sretni zbog toga. To zapravo dokazuje da postižemo ono što želimo, a naš je cilj udovoljiti publici i pružiti im ono što je najbliže teatru kakav su inače mogli naći u našim prostorijama", kaže Muzurović.

Pohvalna je činjenica da sarajevska pozorišta djeluju ujedinjeno pa je tako raspored emitovanja predstava usaglašeno raspoređen, kako bi publika skoro svaki dan mogla pogledati jedno igranje. Rezultati ne izostaju, gledatelja je sve više, a pozorišta su zadovoljna i puna elana da nastave dalje, potvrđuju iz SARTR-a.

"Publika s nestrpljenjem očekuje svako naredno emitovanje. Imamo spremne sadržaje i nastojat ćemo, kao što smo to i do sada radili, da pratimo zahtjeve i želje publike koliko god da smo u mogućnosti. Iako je suština pozorišta u neposrednom kontaktu između glumaca i publike, svjesni smo da je ovakav način djelovanja jedini moguć u ovom momentu i u tom smislu smo zadovoljni", objasnili su iz SARTR-a.

Pet gradova i više od 100 prikazanih predstava

Narodno pozorište Sarajevo (NPS) prikazalo je do sada više od 15 predstava i zabilježilo veliko interesovanje publike za svoj kulturni sadržaj, što na koncu jasno potvrđuje koliko je zapravo pohvalna inicijativa svih sarajevskih pozorišnih kuća da nastave raditi uprkos tome što se susreću s uslovima na kakve nisu navikli. Međutim, pohvala je vrijedna tek onda kada se u njoj spomenu svi oni koji su je zaslužili, pa tako ne treba zaboraviti spomenuti ni teatre iz drugih gradova.

"Neke predstave, koje ostaju na našem YouTube kanalu, nastavljaju bilježiti povećanje broja pregleda i nakon zvaničnog prikazivanja, što je veoma dobro. Privukli smo novu publiku, vidimo da veliki broj ljudi iz inostranstva prati naš program, a zbog svega toga još optimističnije iščekujemo ponovno otvaranje pozorišta", objasnili su iz Narodnog pozorišta Mostar (NPM).

Slična situacija vlada i u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica (BNP), gdje je u proteklom mjesecu prikazano devet predstava te se svakodnevno planiraju naredne aktivnosti jer su, kako kažu, svjesni koliko publici nedostaju kulturni sadržaji i druženja.

"Gledanost je velika jer dopuštamo gledanje predstava više sati, odnosno dana. Iako je publika već navikla na ovakvo djelovanje, pozorište ne može biti zadovoljno, jer je sama njegova suština sadržana u neposrednom kontaktu glumaca i publike. No ovakav način funkcionisanja je trenutno nužan, jer publiku ne želimo u potpunosti lišiti pozorišnog užitka", govore iz BNP-a.

Iz BNP-a ističu kako sada imaju neke smjernice i više svijesti o značaju promocije pozorišnih sadržaja na društvenim mrežama. Osim što su aktivirali online pozorište, zeničko pozorište je pokrenulo i "Jutarnju selfie poeziju", kako bi dodatno povezali glumce i publiku.

"Mi radimo od 23. marta te sedmično prikazujemo po tri predstave", objašnjavaju iz Narodnog pozorišta Republike Srpske (NPRS): "Do sada je evidentirano više od hiljadu pregleda. Online emitovanja i velika zainteresovanost publike samo su potvrda da je umjetnost potreba čovjeka. Koliko god da se ovo djelovanje razlikuje od onog na koje smo navikli, u umjetničkom polju smo navikli na izazove i sigurni smo da ćemo i ovome odgovoriti na pravi način".

Identično stanje opisali su i u Pozorištu mladih Tuzle, gdje je do sada prikazano šest predstava u različitim terminima: "Ostali smo u kontaktu sa starim gledateljima, dobili neku novu publiku, a gledanost je vrlo zadovoljavajuća. Ovo je umnogome pomoglo pozorištu na način da se kod polaznika, ali i onih koji razmišljaju o tome, razvije želja za dramskom edukacijom koju mogu pohađati u našem teatru".

Škole i teatar: Čvrsta veza koja nastavlja rasti

Na koncu, vrijedi spomenuti i vezu škole i teatra. Muzurović objašnjava kako ta veza traje već dvije godine, ali i kako školarcima pozorište u ovakvim momentima predstavlja potpuno drugačiju dimenziju nego ranije. Kamerni teatar 55 redovno organizuje posebna emitovanja predstava u saradnji s nekim školama u Sarajevu, Maglaju i drugim gradovima.

"Ne javljaju nam se samo profesori književnosti i jezika, već i profesori matematike, informatike... A Kamerni teatar 55 je otvoren za još saradnji, tako da molimo sve zainteresovane profesore i nastavnike da nam se jave na našu stranicu ili e-mail", poziva Muzurović.

Njegove riječi potvrdila je i profesorica biologije iz Druge gimnazije u Sarajevu Dženisa Buljugić koja kaže kako je vrlo zadovoljna saradnjom s Kamernim teatrom 55: "Ovo je nešto što bih preporučila školarcima, ali i mnogima koji su stariji. Pobjegnimo na sat-dva od ružnih tema koje nam svakodnevnica servira. Naši učenici uživaju u predstavama, jedva čekaju emitovanje narednih i već su pisali osvrte na ono što su gledali. Zaista, teatar je savršena stvar koja nam je svima potrebna, pogotovo u ovom periodu".