Preporuke kritičara
13

Tri filma i serije koje se takmiče za Zlatni globus, a koje trebate pogledati

L. K.
Ovogodišnje izdanje dodjele Zlatnih globusa počinje u 20 sati, a iz Bosne i Hercegovine će ga biti moguće pratiti 1. marta od 2 do 5 ujutro. Nominovana su sjajna ostvarenja, a hrvatski filmski kritičar Marko Njegić ima interesantne preporuke.

U utrci za Zlatne globuse ove godine je mnoštvo sjajnih ostvarenja, kako filmova, tako i serija. Njegić za Klix.ba izdvaja tri filma i tri serije koje učestvuju u utrci, a koje smatra dovoljno interesantnim da na njih potrošite nekoliko slobodnih sati ispred malog ekrana.

"Promising Young Woman (Djevojka koja obećava)"

"Nomadland" još nisam pogledao (čuvam se za skorašnji dolazak filma u kino), ali među viđenim nominentima za Zlatni globus u dramskoj kategoriji "Promising Young Woman" je moj lični favorit. Osvetnička provokacija i subverzija Emerald Fannell ima pogođen tajming za temu o narušenim spolnim odnosima od bijeloga svijeta do naše regije. Fennell je servirala osvetu kao koktel koji se ispija na (s)eks.

"The Trial of the Chicago 7" (Čikaška sedmorka)

Ponešto precijenjena, ali definitivno kvalitetna drama o suđenju tzv. Čikaškoj sedmorki. Aaron Sorkin je bolji scenarist nego reditelj, ali pokazuje dobar osjećaj za glumce (okupio je uigran ansambl), širi dramski žanr (sudska drama s elementima trilera) i evokaciju vremena u prostoru (Amerika nekad i sad). Nije čudno da se film trebao snimiti još devedesetih. Ovo je "90's drama" u punom smislu riječi.

"Palm Springs"

Sad je već snimljeno mnoštvo filmova i serija na foru komičnog klasika "Groundhog Day". "Palm Springs" je zadnji u nizu, ali i jedan od boljih koji osvježava "deja vu" ideju. Vjerovatno pored "Borata 2" neće slaviti u nedjelju u kategoriji komedije, ali za razliku od tog filma, ovome se jedva čekam ponovno vratiti. To je komedija koja se može gledati (opet) danas, sutra i prekosutra. Svaki (beskrajni) dan.

Četvrta sezona serije "The Crown (Kruna)"

Nominacije za naj-dramu i cijelu važniju glumačku ekipu "Krune 4" sugerišu ono u čemu je ova serija najjača. Gluma. Gluma je na veoma visokoj razini (prednjače Olivia Colman i Gillian Anderson), no autori vrlo umješno razvijaju priču i likove, uspijevajući ostati svježi kao malo tko u ovako visokom rednom broju sezone. "The Crown" zaslužuje krunu jedne od najboljih novomilenijskih serija.

"The Flight Attendant (Stjuardesa)"

Velika je šansa da će se Globusi prikloniti Emmyjima i nagraditi "Schitt's Creek" u kategoriji TV komedije, ali tko zna, možda i "Stjuardesa" ove nedjelje poleti u nebo. Ako se to dogodi, nagradit će se serija koja je pokušala i dobrim dijelom uspjela napraviti nešto drukčije – ubaciti triler u "sitcom" komediju ili obratno i istovremeno biti karakterna studija stjuardese Caley Cuoco.

"Queen's Gambit (Damin gambit)"

Osvoji li "Slom" Globus u kategoriji limitirane (mini) serije, a mogao bi s obzirom na najveći broj ukupnih nominacija, bit će to velika nepravda. "Daminin gambit" je najbolji u ovoj konkurenciji i trebao bi odnijeti šahovsku pobjedu, tj. matirati konkurenciju. Serija s Anyom Taylor-Joy jedan je od najuzornijih primjera moderne TV, režirana poput životne partije šaha (za) glavnog ženskog lika.