Kulinarski show
2

Takmičari Masterchefa razočarali (ne)znanjem o ribama: Nisu razlikovali hobotnicu i lignju

I. B.
Takmičari se nisu proslavili znanjem o plodovima mora (Foto: Nova TV)
Takmičari se nisu proslavili znanjem o plodovima mora (Foto: Nova TV)
Jedna od najpraćenijih kulinarskih emisija u regiji je Masterchef, a u posljednjoj epizodi takmičari su pokazali svoje (ne)znanje o ribama. Između ostalog, neki su izjavili i kako im je kriterij za kupovinu ribe - to kada im lijepo izgleda.

Pet kandidata među kojima su Jelica Boto, Ivana Ivić, Marko Kolak, Lucija Kerečin i Leo Jurešić, takmičilo se za imunitet, a kao jedan od zadataka bilo je onaj da raspoznaju morske plodove koje se nalaze ispred njih. Ispostavilo se da, čak ni oni koji su dolazili iz primorskih krajeva, nisu baš obdareni znanjem iz ovog područja.

Takmičar koji je pogađao prvi, Marko, odmah je dao do znanja da ovo nije njegova najbolja strana.

Pred takmičarima je bilo nekoliko plodova mora (Foto: Nova TV)
Pred takmičarima je bilo nekoliko plodova mora (Foto: Nova TV)

Marku je bila "poznata" jedna namirnica, no nije bio siguran radi li se o hobotinici ili lignji. Na kraju se ispostavilo da nije riječ ni o jednom ni o drugom, već o muzgavcu.

"Daj Dalmatincima ribu, nemoj meni davati ribu", rekao je on.

Jedan od takmičara otkrio je kako ribu prilikom kupovine bira u zavisnosti od njenog izgleda.

"Ja kupujem ribu jer je lijepa. Dođem tamo i kažem ova mi je lijepa, tu ću", rekao je Nikola.

Nekima je kriterij za kupovinu ribe to što je lijepa (Foto: Nova TV)
Nekima je kriterij za kupovinu ribe to što je lijepa (Foto: Nova TV)

Čim su objavljeni isječci iz epizode, preplavili su ih brojni komentari, a mnogim gledateljima bilo je čudno što kandidati ne znaju raspoznati osnovne vrste ribe iako se takmiče za chefa kuhinje.

"Postalo je negledljivo. Takmičiti se za masterchefa bez poznavanja par riba. Šparića i oslića ne prepoznati je bruka", napisala je jedna korisnica.

"Da nisu znali bar dvije vrste osnovnih riba koje se koriste svakodnevno... Ipak su se prijavili za Masterchef, takmiče se za chefa kuhinje, a ne za običnog kuhara", još jedan je od komentara.

Ipak bilo je i onih koji su imali mišljenje kako je zadatak bio zahtjevan te da se previše forsira "dalmatinska kuhinja".

"Ima li šta drugo osim ribe u izazovima? Nije valjda da se u Hrvatskoj samo riba i morski plodovi jedu? Gdje su tradicionalna jela, meso, puretina, piletina, gdje su neki dobri vege recepti", pitao je jedan korisnik.

Takmičari su i sami "priznali poraz", izjavivši kako ih je nakon ovog izazova bilo sram.

"Nakon izazova bili smo svjesni katastrofe, znali smo da smo užasni i bilo nas je grozno sram", zaključila je takmičarka Ivana.