Na platformi Amazon
67

Kultno djelo "Mi djeca sa stanice Zoo" stiže i kao serija, premijera 27. februara

N. C.
Nova serija "Mi djeca sa stanice Zoo" premijerno će biti prikazana 27. februara na platformi Amazon. Nakon četiri decenije na osnovu kultne autobiografske knjige Christiane Felscherinow napravljena je serija, a ranije i istoimeni film.

Autobiografska knjiga izdata je 1978. godine, a adaptirana u film koji je režirao Uli Edel 1981. godine.

Reditelj nove serije je Philipp Kadelbach, a snimana je u Pragu i Berlinu. Tvorci serije nisu težili tome da ožive film, već su željeli prikazati univerzalne priče o mladim ljudima koji pronalaze svoje mjesto u svijetu.

"Ovo je naša reinterpretacija onoga što su Christiane i njeni prijatelji doživjeli u to vrijeme", rekao je reditelj Kadelbach.

Nastanak knjige

Zapadna Njemačka je 80-ih godina prošlog stoljeća bila najveće evropsko tržište ilegalnog heroina, a 50.000 korisnika teških droga u tinejdžerskoj dobi tada je bila alarmantna brojka. U trenutku kad su se Christiane obratili novinari zapadnonjemačkog Sterna, ona je uspješno prošla odvikavanje od heroina, ali priča koju im je ispričala o zloupotrebi droga među mladima šokirala je naciju koja nije bila svjesna razmjera problema.

Knjiga "Mi djeca sa stanice Zoo" zasnovana je na njenim otkrićima iz intervjua, a onda je postala bestseler 1979. godine. Ono što je zaprepastilo izdavače knjiga, zabrinulo mnoge sociologe i roditelje jeste činjenica da su 80 posto čitatelja tinejdžeri.

Scena iz nove serije rađene po kultnoj knjizi
Scena iz nove serije rađene po kultnoj knjizi

Knjiga "Mi djeca sa stanice Zoo" prodata je širom svijeta u pet miliona primjeraka i prevedena na 30 jezika, a smatra se i ključnim djelom pop kulture. Prije nego što je knjiga izašla, rijetko je ko govorio o ovisnosti o drogama u Zapadnoj Njemačkoj.

Radnja i muzika serije

Serija je smještena u Zapadni Berlin 80-ih godina, a prikazuje izgubljenu generaciju berlinske omladine koja se okrenula heroinu.

U seriji je korištena muzika Davida Bowieja koja je korištena i za film, ali uz punk, hip-hop koji je nastao posljednjih 20 godina. Govor glavnih aktera je mješavina fraza iz sadašnjosti i ranih osamdesetih.