Virtuelno izdanje
11

Dodijeljeni Zlatni globusi: Ubjedljivo dominirala ostvarenja "Nomadland" i "The Crown"

L. K.
Svečano 78. izdanje dodjele nagrada Zlatni globus (Golden Globe Awards) održano je sinoć u virtuelnom izdanju. Najviše priznanja dobili su film "Nomadland" rediteljice Chloe Zhao i četvrta sezona serije "The Crown".

Dobitnici nagrada su se javili putem videopoziva i kratko se obratili javnosti zahvaljujući za nagrade. Neki od njih su iskoristili prostor kako bi promovisali jednakost, a drugi su odlučili prozvati Udruženje holivudskih stranih novinara (Hollywood Foreign Press Association-HFPA) jer u svojim redovima imaju samo bijelce.

Serija "The Crown" osvojila je Zlatni globus za najbolju dramsku TV seriju, dok je serija "Schitt's Creek" proglašena najboljom humorističnom TV serijom. Najboljom mini-serijom proglašeno je Netflixovo hit ostvarenje "The Queen's Gambit".

"Nomadland", film koji je privukao ogromnu pažnju gledatelja i kritičara i bio među favoritima za Zlatni globus, ali i za nagradu Oscar, dobio je nagradu za najbolju dramu. Rediteljica ovog ostvarenja Chloe Zhao ušla je u historiju kao prva žena čiji je film dobio Zlatni globus.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Osim toga, Zhao je dobila Zlatni globus za najbolju rediteljicu. Nagradu za najbolji scenarij dobio je Aaron Sorkin za film "The Trial of the Chicago 7".

S druge strane, Zlatni globus za najbolju komediju dobio je "Borat Subsequent Moviefilm". Glavni glumac ovog ostvarenja Sacha Baron Cohen kući je odnio i nagradu za najboljeg glumca u komediji, dok je najboljom glumicom u komediji proglašena Rosamund Pike za ulogu Marle Grayson u filmu "I Care a Lot".

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Najbolji glumac u drami je pokojni Chadwick Boseman, za ulogu Leveea Greena u "Ma Rainey's Black Bottom", dok je u istoj kategoriji nagradu za najbolju glumicu dobila "Andra Day" za ulogu Billie Holiday u filmu "The United States vs. Billie Holiday".

Najboljim sporednim glumcem proglašen je Daniel Kaluuya za ulogu Freda Hamptona u "Judas and the Black Messiah", dok je Jodie Foster proglašena najboljom sporednom glumicom zbog svoje uloge Nancy Hollander u filmu "The Mauritanian".

Kyra Sedgwick i Kevin Bacon (Foto: EPA-EFE)
Kyra Sedgwick i Kevin Bacon (Foto: EPA-EFE)

Najboljim glumcem u TV drami proglašen je Josh O'Connor za ulogu princa Charlesa u seriji "The Crown", dok je u istoj kategoriji pobijedila i njegova kolegica Emma Corrin koja je u ovoj seriji tumačila lik princeze Dijane.

Najbolji glumac i glumica u humorističnoj TV seriji su: Jason Sudeikis (Ted Lasso, "Ted Lasso") i Catherine O'Hara (Moira Rose, "Schitt's Creek").

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Za najbolju glumu u mini-seriji nagrade su osvojili Mark Ruffalo (Thomas Birdsey, "I Know This Much Is True" i Anya Taylor-Joy (Elizabeth Beth Harmon, "The Queen's Gambit").

Najbolje sporedne uloge u mini-seriji tumačili su: Gillian Anderson (Margaret Thatcher, "The Crown") i John Boyega (Leroy Logan, "Small Axe").

Animirani film "Soul" dobio je Zlatni globus za najbolji animirani film, dok je nagradu za najbolji strani film dobio "Minari".