Nova procedura
190

U BiH prvi put hirurška rana zatvorena specijalnim dvokomponentnim ljepilom

N. K.
Za 90 sekundi rana je bila zatvorena
Za 90 sekundi rana je bila zatvorena
Zatvaranje traumatskih i hirurških rana bez konaca specijalnim ljepilom najveće klase prvi put je urađeno jučer u Sarajevu nakon što su završene sve potrebne registracije.

Bilo je upotrebljeno specijalno biokompatibilno ljepilo za rane Glubran Tiss2, proizvođača iz Italije, i to nakon iskustva na više od milion pacijenata širom svijeta.

"Procedura je bezbolna, brza, laka za napraviti, sigurna i s minimalnim ožiljkom. Pacijentici kojoj je rađeno povećanje grudi, rane ispod dojki od 4,5 cm su na obje strane zatvorene sa specijalnim ljepilom. Dakle, nema konaca i potrebe za vađenjem istih. Ovo je prvi put u BiH da se na ovaj način zatvara rana", rekao je profesor dr. Reuf Karabeg u čijoj je klinici i urađeno prvo ovakvo zatvaranje rane.

Ljepilo je istovremeno adheziv (lijepi ranu), hemostatik (zaustavlja krvarenje) i bakteriostatik (sprečava razvoj bakterija u rani).

Kod ovog preparata nema razvijanja visoke temperature i posljedične nekroze, odnosno oštećenje tkiva. Temperatura koja se razvija pri ljepljenju je praktično temperatura tijela.

"Osobito je ova procedura, kao bezbolna, pogodna za zatvaranje rana kod djece. Nema lokalne anestezije, bola, igle što više psihički uznemiruje djecu od same rane. Za 90 sekundi rana zatvorena", dodala je primarijus dr. Amela Karabeg.

Po riječima predstavnika firme Pharmacol dr. Tarika Kunića, "šivanje", odnosno zatvaranje rane na ovakav način u regionu je zaživjelo u Hrvatskoj i sada u BiH. Preparat ima CE certifikat, odobren je za korištenje i upotrebljava se u oko 50 zemalja svijeta.