Evo kako ga prepoznati
28

Sindrom lijenog oka mogao bi biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Lijeno oko ili ambliopija je veoma zastupljen problem s vidom, koji utječe na oči. No, on ujedno može biti znak i ozbiljnih zdravstvenih problema poput dijabetesa, Parkinsonove bolesti i bolesti srca.
Kako prenosi Nottingham Post, novo istraživanje sugeriše da bi ambliopija mogla biti uzrok ne samo problema s vidom, nego i uvid u mnogo opasnije zdravstvene probleme.

Iako je općenito poznata kao "lijeno oko", ambliopija daleko nadilazi sferu vida, služeći kao potencijalni pokazatelj temeljnih stanja koja zahtijevaju trenutnu pozornost. Stručnjaci iz Oakleyja naglašavaju važnost redovnih pregleda vida kod optometrista ili oftalmologa u učinkovitom dijagnosticiranju i liječenju ambliopije, naglašavajući da se implikacije protežu daleko izvan problema povezanih s vidom.

Inače, ovo stanje pogađa milione ljudi širom svijeta, a ranije je bilo okarakterisano kao estetski problem i generalno problem vezan uz vid, koji je utjecao isključivo na takozvanu jasnoću vida unatoč korekcijskim lećama. Međutim, novi dokazi otkrivaju drugu vezu između ambliopije i širokog spektra hroničnih bolesti i stanja, što zahtijeva sveobuhvatnu procjenu kako bi se otkrio glavni uzrok ovog stanja.

Naime, pronađena je povezanost s neurološkim poremećajima kao što su Parkinsonova bolest i multipla skleroza, što upućuje na oslabljenu neuronsku signalizaciju.

Također, pronađena je i povezanost s kardiovaskularnim bolestima, kao što je hipertenzija te povezanost s metaboličkim poremećajima, koji uglavnom uključuju razne upale i dijabetes. Osim toga, postoji i mogućnost da ambliopija utiče na radi štitne žlijezde.

Kako prepoznati lijeno oko

Neki od najčešćih znakova ovog stanja uključuju lošu percepciju dubine i zamagljen vid. U ovom slučaju ambliopiju ćete prepoznati ako imate problema s fokusiranjem na jedno oko ili ako otežano čitate.

Strabizam ili prekrižene oči, mogu također biti povezane s ambliopijom. To je zato što jedno oko može pomaknuti, uzrokujući neravnotežu u poravnanju očiju.

Česte glavobolje i naprezanje očiju također mogu biti pokazatelji lijenog oka. U tom slučaju, osobe će osjetiti nelagodu ili umor u jednom oku.

Nagle promjene u ponašanju poput razdražljivosti, frustracije ili problema s fokusiranjem, mogu ukazivati ​​na probleme sa skrivenim vidom, uključujući ambliopiju.

Na kraju, anizokorija poznata i kao nejednaka veličina zjenica, povremeno može biti simptom lijenog oka. Međutim, ovaj znak je rjeđi i zahtijeva procjenu ljekara.