Tihi ubica
11

Kineska studija: Zagađen zrak povećava rizik od neplodnosti

B. R.
Ranije studije ukazivale na štetnost zagađenog zraka po trudnoću (Ilustracija: Shutterstock)
Ranije studije ukazivale na štetnost zagađenog zraka po trudnoću (Ilustracija: Shutterstock)
Izloženost zagađenom zraku povećava rizik od neplodnosti, pokazalo je istraživanje kojim se nastojalo utvrditi opasnost po cijelu populaciju.

Studijom kojom je bilo obuhvaćeno 18.000 parova u Kini je utvrđeno da su oni koji žive u područjima umjereno povećane zagađenosti izloženi riziku većem za 20 posto, odnosno da partnerica neće zatrudnjeti ni godinu dana nakon pokušaja.

Naučnici nisu utvrdili kako zagađenost šteti fertilitetu. Ali podsjetili su da čestice zagađenog zraka mogu uzrokovati upale u tijelu, što može negativno utjecati na jajnike i produkciju sperme.

Nedavna studija kojom je bilo obuhvaćeno 600 žena s jedne američke klinike za neplodnost je pokazala da postoji povezanost između zagađenog zraka i sazrijevanja ćelija u jajnicima.

Neplodnost je problem miliona parova širom svijeta, ali do sada je provedeno malo istraživanja kako na to utječe zagađen zrak. Također je od ranije poznato da ovaj problem povećava rizik od preranog rođenja i male težine djeteta po rođenju. Osim toga, azotni dioksid, kao i pušenje povećavaju rizik od pobačaja.

Qin Li iz Centra za reproduktivnu medicinu Univerziteta u Pekingu, koja je predvodila istraživanje, je upozorila da bi budući roditelji trebali biti zabrinuti zbog zagađenog zraka. Napomenula je i da su studije prije ove pokazale povezanost zagađenosti sa zdravstvenim problemima u trudnoći.

"Kod 30 posto parova nisu bili poznati razlozi neplodnosti. Naša studija pokazuje da bi zagađen zrak mogao biti nezanemarljiv faktor rizika za neplodnost", izjavila je i podsjetila da među poznate razloge spadaju starost, težina i pušenje.

Li je ukazala da se ovo istraživanje razlikuje od prethodnih po tome što su njim obuhvaćene osobe iz opće populacije, što znači da bi i rezultati istraživanja mogli biti uopćeniji.

Tom Clemens s Univerziteta u Edinburghu je izjavio da se čini da je učinak zagađenog zraka veliki i da bi to bilo još više zabrinjavajuće ako to pokažu nove studije, posebno ako to bude slučaj i ondje gdje je zagađenost mala.

Kako je kazao, u Kini postoji velika zagađenost zraka, ali su štetni učinci na plodnost uočeni i u dijelovima države gdje je zagađenost manja.

Profesorica londonskog Koledža Imperial Mireille Toledano je naglasila da je potrebno provesti još istraživanja kako bi se provjerili rezultati kineske studije. Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Environment International. Zasnovan je na podacima dobijenim intervjuima i upitnicima.

Utvrđeno je da kod žena koje su tokom godine bile izložene maloj zagađenosti zraka ili koncentraciji čestica od deset mikrograma po kubnom metru postoji za 20 posto veći rizik od neplodnosti. Kineski parovi su u prosjeku izloženi koncentraciji od 57 mikrograma po kubnom metru, dok npr. u Londonu to iznosi 13 mikrograma po kubnom metru.

U obzir su uzeti i drugi faktori - dob, težina, socijalni status, pušenje, konzumacija alkohola i koliko neko fizički vježba, piše list Guardian.