Znate li od čega se pravi bibimbap, jelo koje je bilo najpretraživanije u prošloj godini?
Riječ je popularnom tradicionalnom korejskom jelu koje se pravi od mesa, riže i povrća. Postoji bezbroj njegovih varijacija i gotovo da nema ograničenja u izboru sastojaka. Za jednu od verzija ovog jela će vam biti potrebno:
Meso
-
100 grama mljevene junetine
-
jedna kašika soja umaka
-
jedna kašika sezamovog ulja
-
kašičica smeđeg šećera
- 1/4 kašičice nasjeckanog češnjaka
Umak
-
dvije kašike gochujang sosa
-
kašika sezamovog ulja
-
kašika šećera
-
kašika vode
-
kašika prženih sjemenki sezama
-
kašika octa
-
kašika mljevenog češnjaka
Ostalo
-
100 grama gljiva shiitake
-
120 grama mrkve
-
300 grama mladog špinata
-
150 grama klica mungo graha
-
tri šolljice kuhane riže
-
troje jaja
Priprema
Pomiješajte junetinu s navedenim sastojcima za meso i ostavite da se marinira pola sata. Nakon toga je ispržite u woku na malo ulja, tri do pet minuta na jakoj vatri.
Meso stavite na tanjir, dodajte malo ulja i soli. Mrkvu narezanu na štapiće prižte otprilike tri minute i također stavite na tanjir.
U wok dodajte očišćene shiitake narezane na ploške i pržite dvije do tri minuta. Izvadite ih, dodajte malo ulja i špinat u wok, posolite i kratko pržite. Ispržite i grah.
Pomiješajte navedene sastojke za umak. Jaja ispecite na oko. Rasporedite rižu u tri posudice pa dodajte meso, povrće, umak i jaja.