Napravite ga već danas
57

Turski mokri kolač: Sočni desert kojeg nazivaju čokoladnom verzijom trileća

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Turski mokri kolač je sočni desert kojeg je jednostavno napraviti, a oduševit sve ljubitelje čokoladnih slastica. Ovaj kolač često nazivaju i čokoladnom verzijom trileća.
Ono što je idealno kod ovog recepta jeste što vam nije potrebna vaga jer sve mjerite na šolju od 200 mililitara.

Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:

  • pet jaja
  • jedna šolja mlijeka
  • jedna šolja ulja
  • jedna šolja šećera
  • dvije šolja brašna
  • jedna kesica praška za pecivo
  • jedna kesica vanilin šećera
  • četiri kašike kakaa

Sastojci koji će vam biti potrebni za preliv su:

  • jedna šolja šećera
  • tri šolje mlijeka
  • pola šolje ulja
  • pet kašika kakaa
  • 100 grama čokolade za kuhanje

Priprema:

Za početak mikserom umutite jaja i postepeno dodajte ostale sastojke za biskvit. Za to vrijeme ugrijte rernu na 180 stepeni. Kada smjesa postane jednaka ulijte je u tepsiju ili kalup kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Kolač pecite 30 minuta na istoj temperaturi, a čačkalicom provjerite da li je pečen. Kada je gotov, izvadite ga iz rerne i pažljivo odvojite papir za pečenje. Kolač je potrebno okrenuti na drugu stranu i izrezati na kocke.

Dok se biskvit hladi na sobnoj temperaturi, u šerpi na laganoj vatri zagrijte šećer, mlijeko, ulje i kakao. Kada se smjesa zagrije dodajte čokoladu. Miješajte dok se komadići čokolade ne istope. Najbolje je da smjesa prokuha. Na kraju, vrelu smjesu prelijte preko bisvikta.