Jednostavna priprema
32

Isprobajte već danas: Kineske slane palačinke odlično se slažu uz pavlaku

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Popularne kineske palačinke su slane palačinke s dodatkom mladog luka. Vrlo jednostavno se prave, a tradicionalno se služe uz soja sos. Međutim, uz ove palačinke odlično se slažu i neke "balkanske verzije umaka" kao što je pavlaka.
Sastojci koji će vam biti potrebni:
  • 400 grama brašna
  • 350 mililitara mlake vode
  • jedna kašičica soli
  • prašak za pecivo (opcionalno)
  • ulje
  • mladi luk

Priprema:

Ukoliko odlučite staviti prašak za pecivo, prvo ga pomiješajte s brašnom. Potom brašno umijesite sa slanom vodom. Tijesto će biti ljepljivo, ali uz ulje lako će se razvlačiti poput tijesta za pitu. Kada umijesite tijesto, nauljite ga i ostavite između 15 i 30 minuta.

Za početak tijesto podijelite u loptice pa svaku lopticu tanko razvlačite na nauljenoj podlozi. Kada tijesto razvučete, stavite nasjeckani mladi luk te urolajte ga u zvrk poput pite. Rastanjite ga oklagijom i pecite s obje strane na zagrijanoj tavi dok ne dobije zlatnu boju.