Poštujmo mjere
30

Patriotski izleti tokom produženog vikenda: Boravak u prirodi uz historiju BiH

Klix.ba
Hladni dani, polako, postaju prošlost, a sunčano vrijeme je unazad nekoliko dana "izvuklo" veliki broj građana na ulice, izletišta i planine.

Turistički agent Igor Porobija preporučuje nam nekoliko izleta patriotske tematike za produženi vikend pred nama.

Mile i Bobovac

Mile pokraj Visokog, u blizini današnjeg mjesta Arnautovići, mjesto je krunjenja Tvrtka I. Kotromanića, prvog bosanskog kralja, te je ujedno bilo i mjesto održavanja "stanka", kojeg je iz današnje perspektive najlakše porediti sa skupštinom. Poznato je da su se u Milama nalazile crkva i veći broj grobova, a danas je vidljiv samo dio nekadašnje građevine. Dio ostataka je, nažalost, uništen nestručnim rukovanjem nakon otkrića početkom prošlog stoljeća.

Bobovac (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Bobovac (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Putovanje možete nastaviti prema Kaknju, te neposredno prije Kaknja skrenuti u pravcu Kraljeve Sutjeske. Kraljeva Sutjeska sa samostanom i obližnjim Bobovcem, jedan su od najpoznatijih spomenika naše srednjevjekovne historije, a do Bobovca je moguće doći na dva načina, pješačkom turom iz pravca samostana ili autom, a potrebno je voziti u pravcu sela Kopijari i Dragovići. Upravo u neposrednoj blizini Dragovića nalazi se putokaz i info centar koji je od Bobovca udaljen otprilike 700 metara.

Krupac, Prečani i Umoljani

Ovaj pravac vodi vas prema obroncima Bjelašnice i Treskavice. Umoljani su poznati, uz Lukomir, kao jedno od zadnjih bosanskih sela, no, koliko je vas je uopšte čulo za Krupac i Prečane?

Krupac je mala nekropola stečaka koja se nalazi uz magistralni put Sarajevo – Foča, neposredno prije skretanja u pravcu Bjelašnice, sa lijeve strane kada se vozi iz pravca Sarajeva.

Nakon obilaska ove male nekropole nastavite voziti u pravcu Bjelašnice, no, skrenite prema Dejčićima, te u pravcu ovog sela vozite otprilike šest do sedam kliometara. Prečani su sa lijeve strane puta, a nekropola stečaka Prečani, sa ukupno 184 stečka i nišana, perfektno je uklopljena u planinski ambijent i nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Prečani
Prečani

Nakon kratkog odmora možete se vratiti na pravac prema Bjelašnici, proći Babin Do, te u pravcu Šabića, i uz kanjon Rakitnice, doći do većini nas poznatih Umoljana, uz napomenu da se mala, ali lijepa nekropola stečaka nalazi na samom ulazu uz selo, kao i nekoliko starih mlinova.

Srednje, Bijambare i obeliks u Bakićima

Mnoštvo zanimljivih lokacija možete pronaći ukoliko se iz pravca Sarajeva zaputite prema Nišićima i Olovu. Prvo mjesto na kojem se možete zaustaviti je Srednje, a u blizini lokalne džamije nalazi se nekropola sa 15 stečaka.

Jedna od najpoznatijih lokacija na potezu od Semizovca do Olova su svakako Bijambare, poznate po pećini, no, na lokalitetu se nalazi i nekropola stečaka Mramorje sa 39 primjeraka najprepoznatljivijih spomenika bosanske istorije.

Bakići
Bakići

Na kraju ove "maršute" nalazi se jedan od najmisterioznijih historijskih spomenika u Bosni i Hercegovini. Naselje Bakići nalazi se, otprilike, na pola puta između Bijambara i Olova, a potrebno je doći do dijela koji se zove Donji Bakići. Skoro pa u samom naselju nalazi se ostaci crkve Sv. Roka, a nedaleko u šumi i obeliks koji se, prema predanju, zove Tvrtkov Obelisk.

Smatra se da je upravo Tvrtko, prvi bosanski kralj, naredio izgradnju ovog obeliska, a impozantni spomenik visok je preko četiri metra i ukrašen velikom brojem različith crteža, te definitivno predstavlja jedan od najzanimljivijih spomenika bosanske istorije.

Sigurno je da na Nišićima nećete zaboraviti odmoriti i okrijepiti se uz bogatu ponudu domaće hrane.

Svrha teksta je promocija turističkog potencijala i bogatstva Bosne i Hercegovine. Izleti su osmišljeni kako bi uživali u spomenicima naše historije, te što više vremena proveli na otvorenom i na čistom zraku, čime se ujedno i pridržavamo epidemioloških mjera i dorpinosim suzbijanju širenja virusa Covid-19. S obzirom da je na većem dijelu planinskih predjela i dalje snijeg, pozivamo da se prije polaska na putovanje kod nadležnih organa i institucija informišete o stanju na putevima i prohodnosti.