Putovanja
35

Moskva dobila prvi halal hotel

Klix.ba
Moskva je otvorila prvi halal hotel u ovoj zemlji kako bi privukli veći broj turista iz islamskih zemalja.

"Oko 70 posto naših gostiju je iz prekookenaskih zemalja, a 13 posto od njih, nekih 5.000 osoba, dolaze iz islamskih zemalja, posebno Irana. Naši islamski turisti konstanto su pitali za odvojene sobe za molitvu te poseban meni. Željeli smo da se svako kod dođe osjeća kao kod kuće", rekla je Ljubov Šiyan, direktorica marketinfa Aerostar hotela.

Hotel je prošao kroz rigorzne procedure da bi se certificirao kao halal hotel. Islamski zvaničnici Rusije odobrili su ovu sulugu od ovog mjeseca.

"Opremili smo 20 soba od 308 za molitvu. U njima se nalazi serdžada, umivaonik za uzimanje abdesta i mali kompas koji pokazuje smjer u kojem se nalazi Mekka", rekla je Šiyan.

Svi koji odsjednu u ovom hotelu koji se nalazi na sjeveru Moske, dobit će i kopiju Qur'ana. Također, šampon i sapun u sobama je certificiran kao halal i ne sadrži životinjske masnoće niti alkohol.

Sobe za molitvu odvojene su za muškarce i žene, a postoji i posebna kuihinja u kojoj se kuha isključivo halal hrana.

"Tu nećete naći svinjetinu niti šunku. Svo posuđe je novo i nikada nije korišteno", rekao je šef kuhinje Vitalij Ukhanov za AFP.

Diskrecija je zagarntovana. Islamski turisti imat će posebne stolove koji se nalaze i usitoj prostoriji gdje i ostali te na sebi neće imati halal znakove. Usluživat će ih poseban tim konobara.

U ovaj poduhvat uložili su mnogo para, ali već se isplatilo