Odvojeni od svijeta
24

Kako izgleda život na italijanskim otocima gdje koronavirus ne postoji

L. K.
Foto: CNN Travel
Postoji vrlo malo lokacija širom svijeta u kojima nije prijavljen nijedan slučaj zaraze koronavirusa. Iako je Italija jedno vrijeme bila država sa najviše zaraženih i preminulih, ni godinu dana nakon početka pandemije virus nije stigao do nekih njenih otoka.

Italija je u lockdownu do 30. aprila, prošle godine u ovom periodu bila je na naslovnim stranama svih svjetskih medija zbog koronavirusa koji je u ovoj državi odnio gotovo 100.000 života.

Daleko od bolnica, brojki novozaraženih, haosa i nemira koji vladaju u cijeloj Italiji i ostatku svijeta - caruju tišina i mir koje prekidaju samo valovi, ptice i razgovori između otočana.

Foto: CNN Travel
Foto: CNN Travel

Italijanska narodna poslovica kaže: "More može biti izdajnik, ali može biti i vaš najveći saveznik". Ova se poslovica sada čini posebno prikladnom, jer voda djeluje kao prirodna barijera štiteći prelijepe italijanske otoke od pošasti pandemije koronavirusa.

Brojni stanovnici ovih otoka prepričali su za CNN Travel kako izgleda njihova svakodnevnica i kako iz daljine gledaju na koronavirus.

Foto: CNN Travel
Foto: CNN Travel

"Ovdje baš i nema mnogo interesantnih stvari koje možemo raditi. Rade samo supermarketi, dva puba, apoteka i pošta. Hranu možemo naručiti samo nedjeljom. Stvari se nisu mnogo promijenile od početka pandemije. Živimo isto kao i svake druge zime, najviše vremena provodimo u kućama, a neki odlaze pecati", rekao je mještanin otoka Linosa Fabio Tucci.

Mještani su kazali kako nose maske kada se susreću sa porodicom i odlaze u prodavnicu ili poštu, ali i kako su oprezni sa turistima.

Foto: CNN Travel
Foto: CNN Travel

Otok Termoli je ljeti prepun turista, dok zimi ovdje živi samo 200 ljudi. Vlasnica prodavnice za iznajmljivanje i prodaju ronilačke opreme Samantha Dionisi kaže kako mještani aktivno prate dešavanja u svijetu, ali i kako se turistička zajednica nada skoroj normalizaciji situacije kako bi mogli nastaviti s radom.

Na svim otocima dostupni su punktovi za testiranje na koronavirus, no većina građana kaže kako se ne plaše infekcije jer su otoci vrlo udaljeni od kopna.

Foto: CNN Travel
Foto: CNN Travel

"Sretan sam što živim ovdje, čini mi se kao da živim u drugom svijetu. Zahvaljujući toploj klimi, moja supruga i ja često uživamo u večerama pod otvorenim nebom. Uzgajam povrće, pecam, supruga i ja odlazimo u šetnje... Sretni smo. Ovo je naš mali svijet i sami ispunjavamo svoje dane obavezama. Ne nedostaju nam ljudi, uživamo", rekao je 85-godišnji Peppino Taranto, mještanin otoka Filicudi.

Reporter CNN-a obišao je pet različitih otoka i prikupio interensantne priče mještana. Svi otoci su opisani kao prazni i tihi, ali mještani su kazali kako je tako svake zime - tako da pandemija nije napravila znatnu promjenu. Istakli su i kako su sretni i zaštićeni, te kako se nadaju da će se situacija u svijetu uskoro normalizovati.