PROMO
200

PropoMucil: Kako smiriti kašalj i infekciju

Prof. dr. sci. med. Jusufović Edinom, pulmolog
Prof. dr. sci. med. Jusufović Edinom, pulmolog
Kašalj predstavlja odbrambeni refleksni mehanizam, kojim se iz disajnih puteva odstranjuju sekret i strana tijela. Kako kašalj i sekret mogu ugroziti zdravlje razgovarali smo sa prof. dr. sci. med. Jusufović Edinom, pulmologom.

Na šta kašalj ukazuje i kako ga tretirati?

Kašalj je jedan od najčešćih znakova, a za postavljanje dijagnoze nerijetko je neophodna obimna dijagnostika i vrijeme. Naime kašalj ne mora biti uzrokovan samo oboljenjima disajnog sistema, već i drugim "ne-plućnim oboljenima", na primjer, oboljenjima želuca, štitne žlijezde, nervnog sistema, zatim alergijskim sindromima, te mnogim drugim oboljenima. Zato je važno obratiti se ljekaru u slučaju kašlja, bilo koje vrste, pogotovu onog koji traje duže od 6 sedmica, ili se često javlja. Nikako ne uzimati antibiotike samoinicijativno jer preko 90% infekcija akutnog bronhitisa su virusnog porijekla, a tu antibiotici ne pomažu.

Kako kašalj i sekret mogu ugroziti zdravlje?

Kašalj najčešće nastaje uslijed infekcije u disajnim organima, plućima koja gube elastičnost i nedovoljno se skupljaju i šire, time se smanjuje priliv kiseonika u krvotok. Kada se sekret zalijepi u disajnim organima, bakterije se lako vežu, razmnožavaju i dovode do infekcije. Pušači takođe imaju problem sa kašljem, i ne treba ga ignorisati- savjetuje prof. dr Jusufović.

Kada se proizvodnja sekreta toliko poveća, a sekret počne da se sliva niz grlo i izaziva kašalj, ovo može da ukaže na prehladu, gripe i alergije. Međutim, ako sekret postane žućkasto sive ili zelene boje, to ukazuje ne pojavu infekcije i akutni bronhitis. Ali, ako je kašalj sa puno ljepljivog sekreta, zajedno sa zviždanjem u plućima i otežanim disanjem, obavezno se obratite svom ljekaru jer ovi simptomi mogu da ukažu na hroničnu opstruktivnu bolest pluća ili druga ozbiljnija oboljenja.

Kako pomoći osobi koja kašlje?

Prof. dr Jusufović napominje - Ne treba samoinicijativno posezati sa antibioticima, jer većina infekcija su virusnog porijekla i tu antibiotici ne pomažu.

Ono što svako može da uzme, jeste bezbjedan i najbolje klinički dokazan mukolitik koji će pomoći izbacivanje sekreta. Ovako djeluje N-acetilcistein, koji se nalazi u PropoMucil®-u.

PropoMucil® predstavlja kombinaciju prečišćenog propolisa i N-acetilcisteina (NAC). U brojnim istraživanjima za NAC i propolis pokazano je da NAC pomaže da se sluz razgradi i olakša njeno izbacivanje, a da propolis djeluje protivupalno, imunostimulirajuće, antimikrobno i pomaže u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica.

Praktično se u svakom oboljenju, koje je praćeno otežanim iskašljavanjem, a posebno ako je kašalj praćen i infekcijom, može koristiti PropoMucil®. To su hronična opstruktivna bolest pluća, hronični bronhitis pušača, akutni virusni i bakterijski bronhitis, bronhiektazije, cistična fibroza, upala pluća, karcinom pluća, i drugo. Istovremeno, postoje istraživanja i o korisnim učincima u upali grla, uha i sinusa, jer se i u tim stanjima stvara gusti sekret, koji treba biti razgrađen i eliminisan.

Sa druge strane, postoje aktuelna i veoma ozbiljna istraživanja i o mogućoj upotrebi i NAC-a i propolisa u liječenju oboljenjih od COVID-19. Njihovi prvi rezultati su već obećavajući i mogli bi pomoći kod ubrzanog oporavka COVID-19 pacijenata.

Pacijenti sa akutnim, ali i hroničnim kašljem, kojima se pojača iskašljavanje, ili je to iskašljavanje otežano, mogu koristiti PropoMucil®, koji svojim aktivnim sastojcima djeluje kao prirodni antimikrobik, razlaže sekret, omogućiće olakšano iskašljavanje, ali će preduprijediti i infekciju disajnih puteva. Dodatno aktivni sastojci PropoMucil®-a smanjuju težinu simptoma gripe i drugih virusnih oboljenja disajnog sistema, jer jačaju imunitet i djeluju kao antioksidans u borbi protiv štetnih radikala - savjetuje prof. dr Jusufović.