Virtuelno izdanje
3

Ovogodišnji London Fashion Week u znaku promjena u svjetskoj modnoj industriji

N. O.
U Londonu je od 19. do 23. februara održano prvo virtuelno izdanje London Fashion Weeka, a obilježile su ga kolekcije Saula Nasha, Roksande Ilinčić, Yuhana Wanga, Molly Goddard, Vivienne Westwood.

Među velikim dizajnerskim imenima ove godine se ističe ime uspješne srbijanske dizajnerice Roksande Ilinčić.

Zajednička karakteristika kolekcija koje su prikazane u Londonu jeste fokus na multikulturnost samog grada Londona. Od Simone Rocha koja je kroz svoju kolekciju suknji od tila, kožne, razbarušenih pletiva nastojala prikazati svoje irsko naslijeđe, do Priye Ahluwalia koja je uspjela spojiti Harlemsku renesansu sa tkaninama kupljenim na lokalnoj tržnici.

[TWITTER]1363989019701428232[/TWITTER]

Također, Ahluwalia je nagrađena Nagradom kraljice Elizabete II za britanski dizajn.

Fashion Week koji je započeo prethodne sedmice je prvi koji se održava nakon Brexita te bi kako Vogue navodi, mogao promijeniti odnose u okvirima svjetske modne industrije. Prethodnih godina je London bio glavni "inkubator modnih talenata", a upravo bi Brexit mogao promijeniti tu poziciju.

Ono što brine čelnike modne industrije u Britaniji jeste "izolovanje" Londona od drugih evropskih modnih centara. Kako Vogue kaže, budućnost najveće kreativne industrije u zemlji, za koju se procjenjuje da godišnje doprinosi oko 35 milijardi funti BDP-u, visi o koncu.