Problematični partneri
19

Rani znakovi koji ukazuju da ste u nasilnoj vezi, pronađite izlaz iz ovakvog odnosa što prije

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Brojna istraživanja u svijetu navode da veliki broj ljudi u ljubavnim vezama fizički zlostavlja svog partnera. No, zlostavljanje nije uvijek fizičko, stoga je ponekad teško otkriti da li se krijete u nasilnoj vezi.
Postoje rani znakovi koji mogu ukazivati da se nalazite u takozvanoj toksičnoj vezi i najbolje rješenje bilo bi da napustite taj odnos što je prije moguće.

Ekstremna posesivnost

Ideja da je vaš partner samo vaš, može zvučati romantično, ali kada se dovede do ekstremnih razina, može biti produžetak nepovjerenja jednog partnera u drugoga.

Psihijatar i autor knjige "The Fear and Anxiety Solution" Friedemann Schaub objašnjava kako je ključni znak posesivnosti koji nadilazi normu je izolacija od onih koje volite. Partner se u tom slučaju plaši da bi vas drugi mogli uvjeriti da on/a nije za vas.

Ne obazire se na granice

Granice su važan faktor zdrave veze. One ne samo da nas održavaju zdravim kada živimo u bliskoj zajednici s drugom osobom koja nam je draga, već pružaju odušak svakoj osobi u vezi da zadrži svoju individualnost.

Kontrolisanje ponašanja

Kontrola se može infiltrirati u svaki aspekt vaše veze: finansijski, fizički, emocionalno i mentalno. Iako svako područje kontrole može izgledati drugačije, konstantna tvrdnja kontrole je znak da vaš partner ne poštuje vašu sposobnost da se nosite s bilo čim.

Fizička agresija

Fizička agresija ne mora biti dodir ili radnja, to također može biti agresivno ponašanje pomoću pogleda, gesta ili riječi. Partner čak može djelovati tako što baca ili razbija stvari, buši zidove ili uništava imovinu. Takvo ponašanje ima za cilj pokazati da partner ima moć i snagu nad drugom osobom.

Još jedan glavni znak koji pada u rani spektar zlostavljanja je nasilni seks. Prisiljavati na seks kada to ne želite ili očekivati seks nakon što je vaš partner potrošio novac na vas nije normalno, a nije ni normalno manipuliranje da imate intimne odnose uz oslobađanje krivnje ili prijetnje prekidom.

Ignorisanje kada su vam najviše potrebni

Jedan popularan oblik manipulacije koji se javlja u nasilnim vezama je kada jedan partner ignorira drugog ili mu pruža "tihi tretman" kada je taj partner u potrebi. Osim toga, odnos je nasilan kada patiš ili trebaš svog partnera, a on se ponaša ravnodušno i ignoriše tvoje zahtjeve kao da nisu važni.

Gaslighting

Izraz gaslighting koristi se za opisivanje kada jedan partner drugome ispire mozak kako bi doveo u pitanje vlastiti razum ili stvarnost svijeta oko sebe i on se smatra glavnim oblikom emocionalnog zlostavljanja.

Nepredvidive promjene raspoloženja ili bijesni ispadi

Iako je normalno da se parovi svađaju, pretjerani agresivni ispadi i nepredvidive promjene raspoloženja nisu normalne u takvim slučajevima. Ponekad nasilni partneri pokušavaju odbaciti ta ponašanja opisujući ih kao strastvena, ali to bi mogao biti rani znak upozorenja.

Ako vaš partner bez razloga postaje povučen, tužan ili ljut i okrivljuje vas za svoje negativne emocija te uključuje vrijeđanje, onda je ovo znak za raskid.

Ne izvinjava se za svoje postupke

Ako svaki put kad se posvađate, vaš se partner odbija izviniti ili misli da ste vi pogriješili, to pokazuje da je vaš odnos na granici zlostavljanja. To je vrlo jednostrano i neće se promijeniti jer nasilni partner odbija rasti ili biti introspektivan o tome na čemu on ili ona može raditi.