Sočni zalogaji mesa
22

Želite napraviti savršeno pečen hamburger? Evo nekoliko savjeta

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Postoji mnogo načina za pečenje hamburgera, ali najpopularniji je svakako priprema na roštilju, koji mesu daje poseban okus. No, da bi dobili savršeno pečen i ujedno sočan hamburger, potrebno je znati nekoliko pravila.
Kuhar i stručnjak za mesne proizvode Nate Stambaugh navodi da priprema hamburgera na roštilju daje takoreći pougljeni i masni okus mljevenog mesa.

Prije nego što odlučite koliko dugo peći hamburgere, morate se usredotočiti na to koliko dugo ćete zagrijavati roštilj. Dobro pečen hamburger u potpunosti ovisi o toplini roštilja. Nakon što zapalite vatru, zatvorite poklopac i pustite da vatra djeluje pet do deset minuta, dok mjerač temperature ne pokaže najmanje 450 stepeni.

"Kad se vaš roštilj zagrije, očistite ga četkom za roštilj i premažite rešetke uljem kako biste spriječili da se hamburger zalijepi", navodi Stambaugh.

On preferira peći hamburgere tako da ostane ružičaste boje u sredini, napominjući da je u tom slučaju kvaliteta mesa ključna. Međutim, neki ljudi ne vole nedovoljno pečeno meso i radije ga peku dok u potpunosti ne bude smeđ. Dakle, savršena temperatura ovisi o tome kakav hamburger volite.

Koliko dugo ćete peći hamburgere na roštilju u potpunosti ovisi o veličini i obliku pljeskavice. Važno je da hamburger bude nešto širi od peciva, jer se on smanji tokom pečenja. Izbjegavajte pretjerano obrađivanje mesa, jer će tako postati žilavo. Zglobovima prstiju ili kašikom napravite lagano udubljenje u sredini svake pljeskavice, što će spriječiti njeno napuhavanje.

Nakon što su vaši hamburgeri oblikovani, a roštilj vruć i podmazan, obilno ih posolite, stavite na roštilj i zatvorite poklopac. Držanje poklopca zatvorenim ravnomjerno raspoređuje toplinu, pomaže hamburgerima da zadrže vlagu i smanjuje plamenove.

Stambaugh navodi da hamburgere peče oko tri minute na svakoj strani, što znači da ako želite pečeniji hamburger, morate peći nešto duže od tri minute.

Kada se hamburger počne peći s jedne strane, vidjet ćete kako se sok i masnoća počinje skupljati na gornjem dijelu. Ovo je najbolji znak da je vrijeme da ga okrenete, a da se hamburger ne raspadne.

Postoji još nekoliko pravila, kojih biste se trebali držati. Važno je da kupite pravu govedinu što podrazumijeva oko 20 posto masnoće. Također, važno je da od začina koristite samo sol prije pečenja, jer će se drugi začini zalijepiti tokom pečenja. Na kraju, hamburgere morate ostaviti sa strane nekoliko minuta da se ohlade te da se proteini takoreći opuste. Nakon što izvadite hamburgere na tanjir, lagano ih pokrijte folijom i ostavite da odstoje najmanje dvije minute.