Brojni benefiti
52

Pet iznenađujućih razloga zašto biste češće trebali jesti tikvice

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ako ih češće konzumiramo, tikvice imaju brojne zdravstvene benefite. Odlična stvar je što su lako dostupne, a uz to su i vrlo povoljne te se zbog svog neutralnog okusa mogu kombinirati uz razne obroke.
Iako se uzgaja tokom cijele godine, vrhunac sezone je u ljetnim mjesecima. Sirova tikvica na 100 grama sadrži oko 16 kalorija, oko tri posto ugljikohidrata, jedan posto proteina i 0,2 posto masti.

Dobre su za zdravlje srca

Tikvice sadrže dobre količine kalija koji pomaže u smanjenju krvnog pritiska. Također, sadrži umjerenu količinu folata, koji razgrađuju aminokiseline poput homocisteina. Znatna količina magnezija pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska i ravnomjernog otkucaja srca.

Sadrže malo kalorija

Budući da se uglavnom sastoje od vode, tikvice imaju malo kalorija. To ih čini idealnom namirnicom, ako ste u procesu gubitka kilograma. Zamjenom kalorijski bogate hrane tikvicama pomaže u smanjenju broja unesenih kalorija. Uz to, vlakana pomažu u sagorijevanju masti u tijelu.

Poboljšavaju zdravlje očiju

Tikvice pomažu u uklanjanju podočnjaka koji se razvijaju zbog prekomjernog zadržavanja vode. Otekline oko očiju smanjuju se zbog sadržaja bogatog vodom. Prisutnost vitamina A u tikvicama pomaže u aktivnom razvoju stanica u očima, što poboljšava vid i pomaže u prevenciji bolesti povezanih sa starenjem koja utječu na oči, kao što je makularna degeneracija.

Štite od astme i jačaju zube i kosti

Budući da su tikvice dobar izvor vitamina C, smatraju se dobrom namirnicom u borbi protiv astme. Vitamin C igra veliku ulogu u održavanju zdravlja imunološkog sistema i borbi protiv respiratornih problema. Tikvice sadrže i kalcij koji pomaže pravilnom funkcioniranju živčanog sistema te daje snagu kostima i zubima.

Pomažu u snižavanju holesterola

Visok sadržaj vlakana u tikvicama pomaže u snižavanju holesterola. Velik udio vitamina A i vitamina C odgađaju početak ateroskleroze sprječavajući holesterol da oksidira tjelesne krvne žile pa tako tikvice oslobađaju tijelo od viška štetnih tvari.