Brzo i kreativno
5

Napravite jedinstvene dekoracije od fondana za vaše božićne torte i kolače

Dž. L.
Kreativno ukrasite vašu božićnu tortu (Foto: BBC Food)
Kreativno ukrasite vašu božićnu tortu (Foto: BBC Food)
Bez obzira da li prvi put pravite božićne torte i kolače ili ste već iskusni u pripremi ovih slastica, BBC Food se udružio s pekarskom zvijezdom Chrisom Murphyjem iz Tuck Box Cakesa kako bi vam pomogao da kreirate jedinstvene dekoracije uz malo fondana, valjak i kist.

Prije svega je važno znati da su glazura od fondana i šećerna pasta ustvari ista stvar. Različiti brendovi koriste različita imena za fondan u raznim bojama, ali ono što pripremite kući obično se naziva šećerna pasta.

Pastu možete obojiti kod kuće, umjesto da kupujete zasebna pakovanja u različitim bojama. Ipak, za bojenje je najbolje koristiti boje u gelu ili prahu jer fondan može postati previše mekan i ljepljiv pri korištenju tečnih boja.

Božićne figure od fondana (Foto: BBC Food)
Božićne figure od fondana (Foto: BBC Food)

Figure od fondana mogu trajati do mjesec dana, ukoliko ih čuvate na hladnom i suhom mjestu, daleko od svjetlosti, prašine i vlage. Kulinari preporučuju da ih ne čuvate u frižideru jer će se početi otapati usljed kondenzacije.

Ukrasite Snješka Bijelića (Foto: BBC Food)
Ukrasite Snješka Bijelića (Foto: BBC Food)

BBC Food i Chris Murphy prvo preporučuju da napravite figuru Snješka Bijelića . Za to će vam biti potrebne dvije kugle od bijelog fondana, za glavu i tijelo Snješka Bijelića. Potom ukrasite Snješka fondanom u drugim bojama. Chris se odlučio za ljubičasti šal i kapu, a naravno ništa ne može proći bez narandžastog nosa u obliku mrkve. Da biste izgladili fondan prilikom oblikovanja, Chris savjetuje da redovno kvasite ruke.

Chris potom preporučuje da napravite pingvina za kojeg su vam potrebni crni, bijeli, rozi i narandžasti fondan.

Pingvin od fondana (Foto: BBC Food)
Pingvin od fondana (Foto: BBC Food)

Prije svega kreirajte kuglu u obliku jajeta od otprilike 60 grama crnog fondana. Od bijelog fondana napravite pljosnati krug koji ćete staviti kao stomak pingvinu, kao i dvije kuglice za oči. Crni fondan iskoristite i za ruke pingvina, od narandžastog napravite noge i nos, a od rozog ukrasnu kapicu.

Jelka od fondana (Foto: BBC Food)
Jelka od fondana (Foto: BBC Food)

Vrlo lako je napraviti i figuru božićne jelke. Jednostavno od zelenog fondana kreirajte oblik jelke koju potom možete ukrasiti raznobojnim kuglicama.

Ukoliko pak želite cijelu tortu prekriti fondanom, najbolje je da uz pomoć kalkulatora za božićne torte izračunate koliko vam je fondana potrebno.

Iskružite bijeli fondan za efekat snijega (Foto: BBC Food)
Iskružite bijeli fondan za efekat snijega (Foto: BBC Food)

Chris savjetuje da vašu božićnu tortu ukrasite i sa dodatnim slojem bijelog fondana za efekt snijega.