Upis u toku
42

U Školi trčanja Klix budite fizički aktivni i umanjite psihološke posljedice koronavirusa

N. C.
Trenerica u Školi trčanja Klix, Selma Kukić, piše o pozitivnom uticaju tjelovježbe i trčanja u borbi protiv posljedica izazvanih virusom Covid-19.

Samoizolacija, rizik od bolesti i druge mjere prevencije predstavljaju stres za većinu ljudi. Korištenje učinkovitih mehanizma suočavanja sa stresom ima pozitivno djelovanje na naše mentalno i fizičko zdravlje, kao i na zdravlje naših bližnjih. Vježbanje direktno utiče na fizičko zdravlje i ima brojne benefite na ljudski organizam.

Važnija je, iako manje poznata psihološka dobrobit fizičke aktivnosti, posebno aerobna vježba, kao što je trčanje. Vježbanje podiže raspoloženje, poboljšava kognitivne funkcije i smopoštovanje, a posebno značajna u kriznim situacijama je povezanost vježbanja sa umanjenom pojavom depresije, tuge i stresa.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) 1994. godine navodi „U poređenju sa drugim nezdravim navikama fizička neaktivnost značajnije povećava rizik od bolesti.“

Škola trčanja Klix namijenjena je početnicima i trkačima rekreativcima koji žele unaprijediti svoju formu i znanje o trčanju, i koji će trenirati u tri odvojene grupe.

Strategija Škole 2021. godine je prilagoditi rad škole potrebama zajednice usljed posljedica korona virusa kroz sadržaje koji imaju za cilj:

Ublažavanje psiholoških posljedica korona virusa koji se javljaju zbog socijalne distance, neizvjesnosti i povećanog tugovanja.

Poboljšanje fizičke aktivnosti kod osoba sa niskom i dobrom fizičkom spremom.

Navedeno se planira postići uvođenjem sadržaja protiv negativnog utjecaja tuge i stresa u program Škole trčanja Klix 2021. godine kao i programom vježbi trčanja, snage i tehnike trčanja prilagođenom tri nivoa početne fizičke aktivnosti, uključujući i osobe sa dugim periodom bez aktivnosti.

"Sve komponente sadržaja škole 2021. godine provodile bi se na sedmičnom nivou. Na mjesečnom nivou predviđene su konsultacijske sesije sa iskusnim sportistima i stručnjacima o svim segmentima fizičke aktivnosti; ishrana, trening odjeća, suplemenatcija, povrede i psihološka priprema", navode iz Udruženja Marathon Sarajevo.

Prijave za Školu već su uveliko otvorene a prvi treninzi se održavaju na Vilsonovom šetalištu počevši od utorka 02.03 u 18h. Okupljanje je ispred poslovne zgrade T-Panorama na Vilsonovom šetalištu 10 gdje se nalaze i prostorije Udruženja u kojima možete ostaviti svoje stvari i presvući se.

Trenerski tim poziva sve zainteresovane da se pridruže i iskoriste prva dva besplatna treninga za upoznavanje i informisanje o ovogodišnjem konceptu i radu Školice. Za više informacija posjetite web stranicu Udruženja na www.sarajevomarathon.ba.