Zaboravite ove navike
6

Šest stvari koje ne biste trebali praktikovati prije vježbanja

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Navike koje praktikujete prije vježbanja mogu dovesti do prilično loših ili nevjerovatnih rezultata. Ukoliko se tokom vježbanja pridržavate ispravne rutine vaše tijelo će funkcionisati na većem nivou, ali će također trpjeti i posljedice ako budete griješili.

S obzirom na to da je mnogim rekreativcima, ali i profesionalnim sportistima u cilju ostvarivanje što boljih rezultata, u nastavku teksta ćemo vam otkriti kojih šest stvari nikako ne biste trebali raditi prije vježbanja ukoliko od njega želite imati najviše koristi.

Gladujete prije vježbanja

Uvriježeno je mišljenje da ukoliko radite kardio vježbe na prazan stomak, vaše tijelo će više nego inače koristiti masti i ugljikohidrate kao svoju energiju, što će dovesti do mršanja.

Međutim, ako nekoliko sati prije vježbanja niste ništa pojeli, vaše tijelo bi moglo koristiti proteine kao gorivo. To znači da će vam nedostajati proteina za popravak i izgradnju mišića.

Pijete mnogo vode tokom vježbanja

Važno je biti hidratiziran, ali izbjegavajte piti previše vode tokom vježbanja jer ako to uradite vaša će krv pokušati izbalansirati nivo soli. Tako bi vam ćelije mogle nabreknuti, a mogli biste osjetiti i simptome poput vrtoglavice, boli, pa čak i povraćanja.

Ne smijete spavati duže od pola sata

Ako poslije napornog dana na poslu odlučite odspavati preko dana vodite računa da to ne traje duže od pola sata pogotovo ako uskoro planirate vježbati.

Naime, zbog predugog spavanja biste mogli biti umorniji nego kada ste legli, a ukoliko takvu vrstu odmaranja ograničite na pola sata onda ćete biti fokusirani i imati energiju neophodnu za sve aktivnosti tokom dana.

Razmišljajte o oblačenju

Čak i ako vježbate tokom najhladnijeg dana u godini ne biste trebali olačiti previše slojeva odjeće na sebe. U takvom slučaju se možete pregrijati, a uz to ćete se mnogo i znojiti.

U suprotnom, tokom iznimno toplih dana birajte materijale koji će omogućiti vašoj koži da diše i odaberite odjeću koja će biti udobna, rashlađivati vašu kožu i omogućiti vam slobodno kretanje. Osim toga, neka vaš prvi izbor uvijek bude pamučna odjeća jer će ona najbolje upijati znoj.

Preskočite statično zagrijavanje

Nećete imati mnogo koristi ako se pred početak treninga budete istezali u sjedećem, stojećem ili ležećem položaju. Štaviše, postoji mišljenje da ćete na taj način smanjiti efikasnost treninga, a to posebno važi ako idete na trčanje.

Ne konzumirajte kafu pred trening

Iako je kafa dobar prirodni stimulans, nije preporučljivo da je konzumirate neposredno pred trening jer ona ponekad može izazvati grčeve u stomaku, kontrakciju debelog crijeva ili brži rad srca.

Često se dešava da osobe koje piju kafu neposredno prije vježbanja budu nervoznije nego inače, što svakako nije poželjno, jer to znači da će biti manje fokusirani na trening i samim time povećati rizik od povrede, piše Bright Side.