Promjena rutine
38

Šest navika koje ne treba raditi prije treninga

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Navike prije treninga mogu dovesti do nevjerovatnih rezultata, a vi sami možete doći do uspjeha. U svakom slučaju, s pravom rutinom vaše će tijelo moći funkcionirati na višem nivou, približavajući se cilju za kojim ste čeznuli.

Ovo je šest mogućih greške koje radite prije treninga.

1. Vježbate na prazan želudac

Teorija kaže da će se vaše tijelo hraniti masnoćama i ugljikohidratima kao energijom, što može pomoći kod većeg gubitka kilograma.

Međutim, ako nekoliko sati prije vježbanja niste ništa pojeli, vaše tijelo može početi koristiti proteine kao gorivo. To znači da ćete imati manje proteina za popravak i izgradnju mišića. Također, ako se usredotočite na upotrebu masti kao svog glavnog izvora energije, ne znači da će vaše tijelo sagorjeti više kalorija.

2. Pijete previše vode prije treninga

Važno je biti dobro hidratiziran prije treninga, ali izbjegavajte piti previše vode, jer ako to učinite krv će pokušati uravnotežiti razinu soli. Vaše ćelije mogu nabreknuti, a vi biste mogli osjetiti simptome poput vrtoglavice, bola, pa čak i povraćanja. Najbolje je piti vodu 1 do 2 sata prije treninga.

3. Ne spavajte predugo

Ne biste trebali spavati duže od 30 minuta prije treninga, to će vam biti dovoljno za povećanje fokusa i energije. Međutim, duže spavanje može imati upravo suprotan efekat. Možda ćete se osjećati letargičnije nego prije.

4. Ne pretjerujte s odjećom

Čak i ako vježbate najhladnijeg dana u godini, ne biste se trebali previše slojevito oblaćiti. Možete se pregrijati i puno ćete se znojiti.

Suprotno tome, u vrućim danima odlučite se za tkanine koje će omogućiti vašoj koži da diše. Odaberite odjeću koja će biti udobna i hladna i koja će vam omogućiti slobodno kretanje.

5. Ne počinjte vježbati bez da se prethodno pravilno odmarate

Dani odmora važni su za oporavak tijela. Ovo je važan dio vašeg rasporeda vježbanja, bez obzira na izbor sporta ili nivoa fitnesa. Ako preskočite dane odmora, to može prouzrokovati sagorijevanje i prenaprezanje.

Pauzom od treniranja pružit ćete mišićima priliku da se oporave. Spavat ćete bolje, rizik od povreda će se smanjiti, a nivo performansi će se povećati.

6. Ne pijte kafu

Kofein prije treninga mogao bi vam pružiti energiju koja će vam pomoći da više vježbate i može čak potaknuti motivaciju i fokus, ali ne zadugo. Konzumiranjem kofeina prije treninga mogli biste osjetiti i nemir, nesanicu, ubrzani rad srca, anksioznost, žgaravicu i povišen krvni pritisak.

Ove i mnoge druge zdrave navike u svoj život možete uključiti uz personalne trenere BRICK Fit Club-a Amara Čejvana i Damira Omeraševića, koji će Vam pomoći da proljeće i ljeto 2021. dočekate u onoj formi kakvu Vi zaista želite.