Trka uz Neretvu
37

Mostarski polumaraton u znaku Kenijaca, učestvovao rekordan broj trkača

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Među više od 1.200 trkača iz 51 zemlje svijeta šampionskom titulom na Mostarskom polumaratonu "Rolla Mostar Half Marathon" okitili su se Kenijci Shedrack Kiptoo Kimaiyo u muškoj konkurenciji i njegova sunarodnjakinja Philice Kipkerio u ženskoj konkurenciji.

Dionicu dugu 21 kilometar Shedrack Kiptoo Kimaiyo je istrčao u vremenu 1:07:48, čime je postavio novi rekord mostarske utrke, zbog čega nije skrivao ponos i oduševljenje.

"Osjećaj je bio dobar od starta do finiša. Vrijeme je bilo dobro i nije bilo nikakvih problema", rekao je nakon prolaska kroz cilj pobjednik Shedrack Kimaiyo koji je nastupio pod zastavom Mađarske.

Pobjeda je značajna i za njegovu sunarodnjakinju Philice Kipkerio koja je kroz cilj prošla u vremenu 1:16:23 i u ženskoj konkurenciji i postala šampionka utrke uz Neretvu.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Zanimljivo je da su Kenijci u najvećem hercegovačkom gradu osvojili i drugo i treće mjesto pa je tako drugi do cilja stigao Ezekiel Kipkorir u vremenu 1:07:56, a treći Albert Kipkorir Tonui u vremenu 1:07:57, čime je ovogodišnji centralni događaj turističko-sportske manifestacije Mostar Run Weekend obilježen u znaku Kenije.

Ova manifestacije u Mostaru se održava osmu godinu za redom i okuplja veliki broj profesionalnih atletičara i rekreativaca koji uz trčanje uživaju u druženju te brojnim sportskim i turističkim aktivnostima Mostara.

Predsjednik Organizacijskog odbora Franjo Lovrić je kazao da je Mostarski polumaraton ove godine dosegao limit od 1.200 registriranih takmičara iz 51 zemlje svijeta, s tim da je više od 50 posto učesnika koji dolaze van BiH.

Polumaraton je održan na dionici dugoj 21 kilometar i postao je prepoznatljiva razglednica najvećeg grada na Neretvi u kojoj trkači prelaze šest gradskih mostova osma puta od mosta u sjevernom naselju Vojno Potoci do Mepas Malla gdje je postavljen cilj.

Nakon polumaratona, s početkom u 12 sati ispred Mepas Malla kreće i humanitarna utrka pod nazivom "Trčimo za osmijeh, trčimo za djecu" na stazi dugoj četiri kilometra, za pomoć u opremanju dnevne sobe na Klinici za dječje bolesti SKB-a Mostar, za koju se registrovalo 1.230 trkača.

Ovogodišnja manifestacija je obogaćena i edukativnim programom kroz Run konferenciju koja je održana sinoć, te su u saradnji s Foto klubom Mostar prvi put organizovali i kurs sportske fotografije. U sklopu manifestacije u večernjim satima planiran je i "Muzički maraton" u okviru kojeg će biti održana tri koncerta, dok će za sve učesnike i njihovu pratnju u 14 sati bit će organiziran i skok sa Starog mosta.