Problem neplodnosti
420

Dr. Hana Štimjanin, specijalista ginekologije i akušerstva: U BiH imamo porast problema neplodnosti

Dr. Hana Štimjanin, specijalista ginekologije i akušerstva
Dr. Hana Štimjanin, specijalista ginekologije i akušerstva
Neplodnost je širok i kompleksan pojam koji se uspostavlja nakon godinu dana neuspjelih pokušaja ostvarivanja trudnoće. Čak i onda kada nije prisutan problem šansa da par spontano ostvari trudnoću iznosi od 20 do 25% po jednom menstrualnom ciklusu.

U našoj regiji procenat parova koji ne mogu da ostvare začeće, nažalost pokazuje trend porasta. Prema procjenama Bosna i Hercegovina je blizu evropskom prosjeku, tačnije, svaki šesti par ima problem sa neplodnošću.

Brojni su poremećaji, oboljenja i stanja koja kod određenog para mogu smanjiti šansu za ostvarivanje spontane trudnoće. U današnje vrijeme još uvijek se smatra da je uzrok neplodnosti kod žena, međutim to nije tačno. Statistički, uzrok neplodnosti je podjednako vezan i za ženu i za muškarca.

Sindrom policističnih jajnika – uzrok neplodnosti kod žena

Sindrom policističnih jajnika ili skraćeno PCOS (engl. Policystic Ovary Syndrome) je čest zdravstveni problem kod žena reproduktivne dobi, te jedan od vodećih uzroka neplodnosti kod žene.

Uzroci sindroma policističnih jajnika su kompleksni i uključuju kombinaciju mnogih genetskih i okolišnih faktora, a neki od njih su još uvijek nepoznati. Vodeći uzrok je hormonska neravnoteža koja posljedično djeluje na brojne organske sisteme u tijelu žene, a prije svega ima značajan utjecaj na metabolizam i plodnost. Obilježavaju ga inzulinska rezistencija i gojaznost, izostanak ili neredovna menstruacija, prekomjerna maljavost lica i/ili tijela (hirzutizam) i pojava akni kao i drugi simptomi.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je i jedan od vodećih uzroka neplodnosti kod žena. Znanstvena ispitivanja su pokazala da su visoke koncentracije mioinozitola u folikularnoj tekućini dobar pokazatelj kvalitete embrija i oocite (jajne stanice koja se momentu ovulacije oslobađa iz jajnika). Kod sindorma policističnih jajnika koncentracija mioinozitola u folikularnoj tekućini je smanjena. U slučajevima gdje su pacijentice unosile mioinozitol kroz dodatke prehrani, uočeno je brzo sazrijevanje folikula. Mionozitol je efikasan u vraćanju ovarijalne aktivnosti dajući na taj način ženi veće šanse za ostvarenje trudnoće.

Upravo se iz tog razloga pacijenticama sa PCOS preporučuje upotreba dodataka prehrani.

Prositol W je prirodni dodatak prehrani koji je sa svojim prirodnim sastojcima saveznik ženske plodnosti.

Prositol W namijenjen je za poboljšanje plodnosti kod žena, kod narušene hormonske ravnoteže i neredovnih menstruacija, efikasan je u tretmanu hiperandrogenizma (porast razine muških spolnih hormona), hirzutizma (pretjerana dlakavost kod žena), kao suplementacijski tretman za akne i druge probleme kože, održavanje zdrave trudnoće, te liječenje sindroma policističnih jajnika.

Kombinacija i koncentracija mioinozitola sa drugim sastojcima po originalnoj švicarskoj formuli, osim značajnog uticaja na već navedene simptome kod PCOS, ima uticaj na obnavljanje hormonalne homeostaze i ovulaciju, obnavljanje spontane ovulacije i time na regulaciju menstrualnog ciklusa. Značajno je spomenuti i da utiče na poboljšanje kvalitete jajne stanice i kvalitet embrija.

Pored visoke koncentracije mioinozitola, Prositol W sadrži i ostale sastojke koji su ključni za žensko zdravlje i povećavaju mogućnost začeća. Selenijum i cink imaju iznimnu ulogu antioksidanata u završnom stadiju razvijanja folikula, osiguravajući tako zdravu okolinu za jajnu ćeliju. Vitamini C, E, B6 i B12 su od opšteg značaja za plodnost žene, dok vitamin D posredstvom regulacije Antimilerovog hormona (hormona koji pokazuje biološki sat plodnosti) može utjecati na povećanje plodnosti.

Smanjena plodnost muškaraca

Najčešći uzroci neplodnosti muškaraca su abnormalna produkcija i funkcija spermija zbog kriptorhizma (nepotpunog spuštanja testisa u skrotum), genetskih defekata, zdravstvenih problema kao što su dijabetes, infekcije kao što su klamidija, gonoreja ili vodene kozice. Proširene vene na testisima (varicocoele) također mogu imati utjecaja na kvalitetu spermija. Izloženost određenim okolišnim faktorima kao što su pesticidi i druge hemikalije, zračenje, uticaj lijekova i droga, konzumiranje alkohola, cigareta, anaboličkih steroida mogu također uticati na fertilitet. Bilo koji od ovih uzoraka, ili čak njihova kombinacija, može dovesti do smanjenja plodnosti muškaraca.

Fecondyl M je 100% prirodni proizvod koji svojim aktivnim i efikasnim sastojcima (L-Karnitin, Taurin, Vitamin C, Vitamin E, Koenzim Q10, Cink, Likopen, Folna kiselina, Selen, Vitamin D) djeluje na poboljšanje fertiliteta kod muškaraca.

Upotreba proizvoda preporučuje se muškarcima:

  • Sa dokazanom oligospermijom (stanje u kome se stvara mali broj spermatozoida) i
  • Azospermijom (stanje u kome uopšte ne dolazi do stvaranja spermatozoida)
  • Koji žele popraviti pokretljivost i morfologiju spermija
  • Koji žele povećati broj spermija
  • Koji žele povećati svoju plodnost

"Partnerima koji žele povećati šanse za začeće i proširenje porodice preporučujem upotrebu proizvoda Fecondyl M i Prositol W jer svojim sastavom i sinergijskim djelovanjem sastojaka imaju direktan uticaj na spomenute uzroke neplodnosti i to podjednako kod oba partnera. Preporučujem partnerima upotrebu istovremeno i to u periodu od najmanje tri mjeseca", ističe dr. Štimjanin.

Prositol W i Fecondyl M potražite u Vašoj apoteci. Više informacija potražite na broj telefona: 033 74 20 40.