Kvalitetan program
0

Zvanično otvorena Addiko SME akademija, održan i prvi trening

Sponzorirani članak
Svečano otvorena Addiko SME Akademija
Svečano otvorena Addiko SME Akademija
Svečanim otvaranjem u Sarajevu počela je Addiko SME akademija, projekat koji realizuju Addiko Bank Sarajevo i Addiko Bank Banja Luka uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Addiko Bank Sarajevo i Addiko Bank Banja Luka potpisale su ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), čime je ozvaničen početak prve zajedničke Addiko SME akademije, namijenjene malim i srednjim preduzećima iz cijele Bosne i Hercegovine.

Isti dan održan je i prvi trening dan u Sarajevu, a tema kojom je otvorena serija stručnih predavanja bila je "Liderstvo i Komunikacija".

Addiko SME akademija ima za cilj da ojača korporativno upravljanje, preduzetnicima pruži podršku, dodatna znanja i vještine s posebnim fokusom na menadžere nove generacije kao i osnaživanje učešća žena na rukovodećim pozicijama. Pokretanje programa finansira Evropska unija.

Svečano otvorena Addiko SME Akademija
Svečano otvorena Addiko SME Akademija

Program svečanog otvaranja Addiko SME akademije otvoren je obraćanjem direktorice EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuele Naessl.

"Mala i srednja preduzeća su okosnica ekonomije u Bosni i Hercegovini. Kako bi rasli i bili konkurentni kolegama iz Evrope, vlasnici i menadžeri malih i srednjih preduzeća moraju kontinuirano da unapređuju i dijele poslovna znanja, da se međusobno umrežavaju i razmjenjuju mišljenja o digitalizaciji ili ispunjavanju ekoloških i društvenih zahtjeva. Planiranje generacijskog nasljedstva i strukturiranje rastućeg poslovanja također su goruća tema za mala i srednja preduzeća, kao što smo primijetili u EBRD-ovoj vlastitoj savjetodavnoj službi za mala preduzeća. Addiko SME akademija spaja ove teme i biće odlična platforma za učenje i umrežavanje koja pomaže malim i srednjim preduzećima da dostignu sljedeći nivo", naglasila je Naessl.

Predsjednik Uprave Addiko Bank Banja Luka, Srđan Kondić izrazio je zadovoljstvo što je interesovanje predstavnika malih i srednjih preduzeća za Addiko SME akademiju premašilo sva očekivanja.

Svečano otvorena Addiko SME Akademija
Svečano otvorena Addiko SME Akademija

"Prošlogodišnja Addiko SME akademija koju je Addiko banka Banja Luka organizovala prvi put na našim prostorima za mala i srednja preduzeća u Republici Srpskoj imala je odlične efekte na poslovno okruženje. Ove godine, zajedno sa Addiko bankom Sarajevo i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), počinjemo Akademiju koja će novim učesnicima predstaviti još naprednija znanja, inovacije i neophodne vještine za uspješno prevazilaženje savremenih poslovnih izazova. Addiko je banka koja, pored partnerskog pristupa svim našim klijentima, posluje prema standardima koji su u skladu sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja. Uvjeren sam da će i ovogodišnja Addiko akademija pružiti znanja koja doprineti rastu naših malih i srednjih preduzeća, a samim tim i celokupnog domaćeg tržišta", zaključio je Srđan Kondić.

Formalni dio programa završen je obraćanjem Predsjednika Uprave Addiko Bank Sarajevo Jasmina Spahića.

"Jedan od strateških fokusa naše grupacije jesu upravo mala i srednja preduzeća. Snažan privredni sistem može donijeti prosperitet bilo kojoj državi, a u Bosni i Hercegovini postoji značajan potencijal za jačanje domaće privrede. Ipak, da bi bilo koje preduzeće napredovalo, naročito u vremenu kada je digitalna transformacija neminovna, inovacije su postale standard, a ESG principi značajno mijenjaju redovno poslovanje kompanija, unapređenja znanja i vještina ključnih osoba u firmama još više dobija na značaju. Addiko Bank će potpuno besplatno omogućiti edukacije iz ključnih domena modernog poslovanja, a posebno me raduje što će naš partner u ovom programu biti EBRD, te što ćemo i na ovaj način ojačati našu izuzetno uspješnu saradnju", zaključio je Spahić.

Svečano otvorena Addiko SME Akademija
Svečano otvorena Addiko SME Akademija

Učesnici će kroz kvalitetan edukativni program, organizovan od strane stručnih konsultanata i predavača, odabranih od strane Addiko banke i EBRD-a, pored oblasti Liderstva i komunikacije steći dodatna znanja iz oblasti: "Razumijevanja finansijskih koncepata", "Digitalne transformacije i razumijevanja ESG koncepta", "Internog preduzetništva i inovacija u poslovanju", a imat će priliku i da unaprijede svoje prezentacijske vještine.

Akademija sadrži šest modula, i organizuje se u pet gradova Bosne i Hercegovine - Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Doboju. Evropska banka za obnovu razvoj (EBRD) pored podrške realizaciji programa SME Akademija odobrila je i kredit od tri miliona eura Addiko banci Sarajevo, odnosno pet miliona eura Addiko banci Banja Luka, za dalje kreditiranje malih i srednjih preduzeća u BiH.

Evropska banka za obnovu i razvoj jedan je od dioničara Addiko grupacije sa sjedištem u Beču, kojoj pripadaju Addiko Bank Banja Luka i Addiko Bank Sarajevo.