Privreda
130

U Sarajevu otvoren Centar za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije

FENA
Ekonomski fakultet u Sarajevu
Ekonomski fakultet u Sarajevu
Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA) danas je u Sarajevu otvorio Centar za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije.

Otvaranjem tog centra, kako je istaknuto, Ekonomski fakultet i formalno postaje centar za istraživanja u oblasti islamske ekonomije, bankarstva i finansija u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Simboličnom presjecanjem vrpce centar je otvorio ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey koji je tom prilikom istakao značaj partnerstva dvije visokokvalitetne institucije, univerziteta u Boltonu i Sarajevu, kako bi predavali program čija je važnost u porastu u svijetu finansija.

"Veoma je važno da je treći partner u ovome BBI banka, jer je učešće bankarskog sektora krucijalno da bi studenti ono što nauče u učionicama iskoristili u praksi", naglasio je ambasador Casey.

London je, po njegovim riječima, već veliki svjetski centar za islamsko bankarstvo i finansije i taj grad će u oktobru biti domaćin svjetskog foruma islamskog bankarstva.

Kako je rekao prorektor za akademska pitanja na University of Bolton Rob Campbell, za ovaj program vlada velik interes ne samo u BiH i Velikoj Britaniji, već i u cijelom svijetu. Naglasio je da za University of Bolton ovo nije prvo međunarodno partnerstvo, jer ih ima širom svijeta, ali je prvo u BiH.

Rukovodilac Centra Fikret Hadžić kazao je, između ostalog, da je ovaj centar namijenjen za edukacije, seminare, konferencije, ljetke i zimske škole i sl., zbog čega se nada da će biti prepoznat na ovom tržištu.

Ekonomski fakultet, kako je naglašeno, već desetak godina nudi studentima mogućnost izučavanja i istraživanja u oblasti islamske ekonomije i finansija kako na dodiplomskom, tako i na postdiplomskim studijima.

Ove godine se kroz Centar realizira i novi međunarodni master studij iz oblasti islamskog bankarstva ("Islamic banking") u saradnji sa University of Bolton i BBI-Bosna Bank International Sarajevo.

Master studij "Islamic banking" prihvaćen je od University of Bolton, čime je ovaj univerzitet, kao jedan od partnera u realizaciji studija, garant njegove međunarodne prepoznatljivosti i britanskog standarda kvaliteta.

Domaći partner BBI banka podržat će program kroz otvaranje mogućnosti studentima da obavljaju prakse u ovoj banci, kao i da prisustvuju specijalističkim seminarima koje će BBI banka organizirati.

Studentima će na ovom studiju biti dodijeljene diplome koje su ekvivalentne i ravnopravne onima koje University of Bolton dodjeljuje svim svojim studentima na ostalim studijima koje realiziraju u Velikoj Britaniji.

Studij traje dvije godine, realizira se na engleskom jeziku, a mogu ga upisati studenti sa završenim trogodišnjim (180 ECTS) ili četverogodišnjim (240 ECTS) dodiplomskim obrazovanjem, kao sa i adekvatnim znanjem engleskog jezika.

Nastavu će realizirati profesori Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i University of Bolton.

Program podrazumijeva razmjenu nastavnog osoblja, biblioteka kao i studenata u njihovim istraživanjima i dodatnim usavršavanjima. Po završetku studija, studentima će biti dodijeljena zajednička diploma Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Boltonu.

Prijava za studij otvorena je do 11. oktobra, te će tim povodom 3. oktobra na EFSA biti održan Dan otvorenih vrata.

Otvaranje Centra pozdravili su, između ostalih, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Željko Šain i i rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, predstavnici Udruženja banaka i bankarskog sektora BiH, univerziteta u BiH, javnih institucija, kao i druge brojne ličnosti iz oblasti ekonomije i finansija.