Privreda
1

Kuvajćani žele graditi mini grad u Kantonu Sarajevo

FENA
Potencijalni investitori iz Kuvajta razgovarali su danas s ministrima privrede i prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi KS-a, Emirom Hrenovicom i Zlatkom Petrovićem, o mogućnostima za investiranje u Kanton Sarajevo, kroz ulaganje u izgradnju mini grada koji bi se prostirao na dva miliona kvadratnih metara.

Ministri su se sastali s predstavnicima kompanije „Notion“ iz Kuvajta koju je predvodio Nasser Mogawer.

"Ovo je projekt koji podrazumijeva ogromna ulaganja, a bio bi od šireg društvenog značaja, jer ne bi samo doprinio razvoju lokane zajednice nego bi generirao i pokrenuo razvoj privrednih potencijala Kantona Sarajevo, pojasnio je Mogawer, te predočio da bi u ovom mini gradu bili osigurani svi uvjeti i sadržaji za njegove buduće stanovike. To podrazumijeva da bi se unutar njega izgradile škole, vrtići, banke, bolnice i drugi bitni društveni sadržaji", dodao je Mogawer.

Po njegovim riječima, ova ideja bi se mogla realizovati primjenom u svijetu poznatog principa javno-privatnog partnerstva (Public - Private Partnership – PPP) u kojem bi firma „Notion“ koja je privatna mogla kooperativno djelovati s Vladom Kantona Sarajevo.

"Ulaganje u mini grad nije samo ekonomsko nego i političko pitanje, te iako postoji idejni plan mi moramo voditi računa da to bude u skladu s prostornim planom razvoja našeg kantona. S druge strane, nije lako naći toliki prostor, a i ako ga pronađete onda su tu neophodna ogromna infrastrukturna ulaganja", rekao je ministar Zlatko Petrović.

Uputio je predstavnike kompanije „Notion“ da pošalju pismo namjene Vladi Kantona Sarajevo, koja će zasigurno imati razumijevanje za ovaj prijedlog. Najavio im je i formiranje operativnih timova, koji će nastaviti saradnju s njima, a u čiji će sastav ući predstavnici oba ministarstava.

Ministar privrede Emir Hrenovica je informirao goste o prirodnim bogatstvima Kantona Sarajevo, prije svega šumama, planinama, rijekama, kao i o devet industrijskih zona koje se nalaze na području općina Ilidža, Hadžići i Ilijaš.

"U svakoj od spomenutih zona ima mjesta za investitora koji će po povoljnim uvjetima moći realizirati svoje ideje - rekao je ministar Hrenovica", saopćila je Pres služba Kantona Sarajevo.