Korak od recesije
29

Investitori zabrinuti za ekonomske izglede Evrope: Bolan pad mnogo bliži od mekog slijetanja

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Brojni investitori saopćili su kako nisu optimistični kada se govori o ekonomskim izgledima Evrope te su istaknuli kako države najvjerovatnije očekuje bolan ekonomski pad, piše Financial Times.

Kako se navodi, euro je pao u odnosu na dolar u protekle dvije sedmice, dok je uspon evropskih dionica također je u zastoju. Također, njemačke državne obveznice, koje su investitori preferirali povlačiti i u vremenima ekonomskog stresa, sve više dobivaju na cijeni.

"Promjene pokazuju rastuće povjerenje među menadžerima fondova da ekonomski pokazatelji u eurozoni slabe suočeni s višim troškovima zaduživanja, dok su Sjedinjene Američke Države pokazale otpornost uprkost najrestriktivnijem okruženju kamatnih stopa u posljednje 22 godine", navodi londonski list.

Zvanični podaci objavljeni prošle sedmice pokazali su da je američka ekonomija porasla po godišnjoj stopi od 2,4 posto u drugom tromjesečju, što je znatno iznad onoga što su ekonomisti prognozirali. U međuvremenu, Evropa se nalazi na ivici recesije, a inflacija usluga u eurozoni u julu dostigla je rekordnih 5,6 posto.

"Evropska dinamika rasta je slaba. Mislimo da je Evropska centralna banka napravila grešku u politici i da će to kasno prepoznati", rekao je za Financial Times Ario Emami Nejad, menadžer Fidelity Internationala.

Analitičari također navode da je povećanje kamatnih stopa bilo manje uspješno u snižavanju inflacije u Evropi nego u Sjedinjenim Američkim Državama jer je veći dio inflacije sveden na štetu koja je nanesena opskrbi hranom i energijom zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Ako pogledate procjenu kapitala, one su bile mnogo veće u SAD-u nego u Evropi i u ostatku svijeta već neko vrijeme. Bilo je malo sužavanja, a sada se to ponovo proširilo. U SAD-u vlada narativ da ćemo postići meko slijetanje i izbjeći recesiju. Mislim da u Evropi još uvijek postoji mnogo sumnje u to", poručio je strateg tržišta Tim Murray.