Promo
59

Najveća dosadašnja investicija u BiH kompanije MANN+HUMMEL BA u Tešnju

Niz zvanica u četvrtak je presjecanjem vrpce svečano otvorio novi logistički centar kompanije MANN+HUMMEL BA u Tešnju.

Vrpcu su presjekli Thomas Fischer, predsjednik MANN+HUMMEL grupacije, Emese Weissenbacher, izvršna direktorica finansija MANN + HUMMEL grupacije, Nic Zerbst, direktor proizvodnje MANN+HUMMEL grupacije, Michaela Paßlick, rukovodilac ekonomskog odjela pri ambasadi SR Njemačke u BiH, Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj i Mahmut Galijašević generalni direktor MANN + HUMMEL BA.

Radi se o objektu površine cca. 5.000 kvadratnih metara, a izgradnja ovog objekta najveća je dosadašnja investicija u BiH kompanije MANN+HUMMEL BA.

"Sama investicija je koštala preko 4 miliona eura i trajala je punih godinu dana. Širenje logističkog prostora znači i stvaranje novog proizvodnog prostora u okvirima postojećih objekata, što je i preduslov rasta naše fabrike u Tešnju", rekao je Mahmut Galijašević, generalni direktor MANN+HUMMEL BA Tešanj.

Novi logistički centar najveća je investicija u posljednjih 15 godina kompanije MANN+HUMMEL BA i predstavlja značajan iskorak u njenom razvoju.

Logistički centar se nalazi u sklopu nedavno kupljenog prostora od cca 10.000 metara kvadratnih i predstavlja skladišno-administrativni objekat kojim se ostigurava širenje poslovanja kompanije.

"Novootvoreni objekat osigurava radna mjesta uposlenika ove kompanije i otvara niz drugih mogućnosti. Važno je napomenuti da je MHBA najveći poslodavac na području općine Tešanj kao i najveći njemački poslodavac na području naše države. Uprkos velikim izazovima uzrokovanih pandemijom Corona virusa i velikim fokusom na očuvanje zdravlja naših uposlenika, prošle godine ostvarili smo rekordnu prodaju, te rekordnu proizvodnju u jednoj godini. Iskoristili smo šanse koje su se stvorile u ovoj kriznoj situaciji", istakao je Mahmut Galijašević, generalni direktor MANN+HUMMEL BA Tešanj.

Prometom od 25 miliona KM i 420 uposlenika 2005. godine kada je privatizirana, godinu 2020. godine, MHBA završila je sa oko 700 uposlenika i ukupnim prometom od oko 80 miliona KM, od čega se 97% proizvodnje plasira na inostrano tržište.

Kompanija MANN+HUMMEL BA Tešanj do 2005. godine poslovala je pod imenom "Unico filter", te je od te godine ušla u sastav velike njemačke grupacije MANN+HUMMEL i predstavlja najsvijetliju tačku bh. privatizacije.