Blizu 24 miliona dolara
10

Jay-Z i Jack Dorsey ulažu 500 bitcoina za podršku razvoja digitalne valute

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bitcoin je svoju veliku sedmicu, u kojoj se približio vrijednosti od čak 50.000 dolara, zaokružio najavom osnivanja fonda za razvoj ove kriptovalute, a koji će pokrenuti reper Jay-Z i izvršni direktor Twittera Jack Dorsey.
Kako je najavljeno, Jay-Z i Dorsey će uložiti 500 bitcoina u svoj projekt, a koji je fokusiran na razvoj kriptovalute na početku u Africi i Indiji, a poslije i u drugim zemljama svijeta. Prema trenutnoj vrijednosti kriptovalute, 500 bitcoina iznosi blizu 24 miliona dolara.

Misija njihovog fonda jeste učiniti "bitcoin valutom interneta", opisuje se u projektu.

Dorsey već odavno ulaže u digitalnu valutu. Njegova druga kompanija Square je u oktobru 2020. kupila 4.079 bitcoina, što je tada iznosilo oko 50 miliona dolara. U 2018. godini kompanija Square je proširila svoju uslugu mobilnog plaćanja Cash App kako bi podržala trgovanje bitcoinima, čak i za korisnike bez bankovnog računa.

Ove sedmice izvršni direktor Twiitera najavio je da njegova kompanija sagledava i nove opcije upotrebe digitalne valute, uključujući i eventualno plaćanje zaposlenih u bitcoinima.

Podsjetimo da je Bitcoin ove sedmice doživio veliki procvat nakon što je Elon Musk, direktor vodećeg proizvođača električnih automobila Tesla, objavio da njegova kompanija dio svojih prihoda čuva u bitcoinima, a ne u tradicionalnoj valuti. On je najavio i da bi Tesla uskoro mogla uvesti plaćanje automobila u kriptovalutama.